OneWorld presents: Piripkura Q&A met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra

Piripkura

Voertaal: Engels

OneWorld hoofdredacteur Seada Nourhussen gaat in gesprek met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over activisme en het behoud van het Braziliaanse regenwoud.

Q&A met met activist Jair Candor en regisseur Renata Terra over het maken van de film en de expedities van Jair Candor in het Amazone gebied. Door zijn expedities beschermt hij het regenwoud en inheemse volken tegen illegale houtkap en landroof. Het gesprek wordt geleid door One World hoofdredacteur Seada Nourhussen.

Een van Jair Candors mooiste taken in zijn werk voor de inheemse volkeren van Brazilië, is het beschermen van Tamanda en Pakyî. Deze twee mannen wonen in een gebied waar houtkapbedrijven staan te popelen om geld te verdienen – en niet terugdeinzen voor geweld en zelfs moord om hun zin te krijgen. Maar Tamanda en Pakyî weten hoe ze moeten overleven. Candor: ‘Die jongens zijn ninja’s!’Jair Candorwerkt voor FUNAI, de Braziliaanse overheidsdienst voor de bescherming van inheemse volkeren. Volgens FUNAI leven er ten minste honderd geïsoleerde inheemse bevolkingsgroepen in het Amazonegebied. ‘Mijn taak,’ zegt Candor, ‘is om op onderzoeksexpedities te gaan om te zien waar de indianen zijn, of het goed met ze gaat, en invasies te voorkomen van houtkappers, ontwikkelaars en grileiros [landrovers, red.]’ Lees meer over Jair Candor en bekijk een kort filmpje.