A Good American: Q&A met activist William Binney en expert Quirine Eijkman

Good American, A

Voertaal: Engels

Q&A met activist William Binney en expert Quirine Eijkman. Moderator is Doutje Lettinga.

William - 'A Good American' - Binney wilde dat de National Security Agency (NSA) een surveillanceprogramma zou hanteren dat de privacy respecteert. Nadat hij de NSA gedesillusioneerd had verlaten, werd hij een uitgesproken criticus van zijn voormalige werkgever. Volgens het wiskundegenie heeft de NSA een ‘dataverzamelstoornis’. ‘We waren bezig onze democratie te ondermijnen. Daarvan wilde ik geen onderdeel zijn.’ Lees meer.

Quirine Eijkman is op 1 januari 2016 benoemd tot lector Toegang tot het Recht aan het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van Hogeschool Utrecht. In de afgelopen jaren heeft Quirine Eijkman onder andere onderzoek gedaan naar de (neven)effecten van veiligheidsmaatregelen voor de rechtsstaat, terrorismemaatregelen en mensenrechten en accountability 4 communicatie-surveillance.

Doutje Lettinga is senior medewerker Mensenrechtenprojecten (Surveillance & Contraterrorisme) en medewerker Strategische Verkenningen bij Amnesty International Nederland. Na haar promotie in de sociale wetenschappen werkte Doutje als onderzoeker en projectmanager voor o.a. Human Rights Watch, het EU Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) en de Europese Commissie.