20: Retrospectief Roger Ross Williams

Met trots presenteren we dit jaar een retrospectief van de Amerikaanse filmmaker Roger Ross Williams. Williams begon films te maken nadat hij zijn werk als journalist voor grote media als CNN en The New York Times had opgegeven. Als journalist kon hij niet de verhalen vertellen die hij wilde: ‘Ik wil verhalen vertellen over ervaringen van mensen die zich buiten de mainstream voelen staan,’ zei hij in een interview met Hazlitt.

We vertonen in een retrospectief Williams’ pittige aanklacht tegen homohaat en religieus extremisme: God Loves Uganda, over de grootschalige campagne van Amerikaanse evangelisten om in Oeganda hun extreem conservatieve denkbeelden te verspreiden. In het hartverwarmende Life, Animated maken we kennis met de autistische Owen Suskind, die alle Disney-films uit zijn hoofd kent. Voor hem zijn de films een manier om contact te maken en om zijn wereld beter te leren begrijpen.

Ook te zien is Williams’ nieuwste documentaire The Apollo, een ode aan het legendarische Apollo Theater in Harlem, New York, kraamkamer van grootheden als James Brown, Ella Fitzgerald en Ray Charles. In zijn VR-documentaire Traveling While Black, gratis te bezoeken op het festival, plaatst Williams de kijker in de Verenigde Staten ten tijde van de rassenscheiding. Afro-Amerikanen die de segregatie hebben meegemaakt delen hun verhalen, en daarmee een belangrijke, pijnlijke bladzijde uit de geschiedenis van het land.

Eén regisseur, zoveel verschillende onderwerpen. Maar hoe verschillend ze ook zijn, voor Williams zijn alle films persoonlijk. ‘Ik maak de films omdat ik een verbinding voel met dat onderwerp, met die persoon,’ zegt hij. ‘Om documentaires te maken moet je dat soort passie wel hebben. Want het vraagt zoveel van je, zoveel jaren en zoveel bloed, zweet en tranen, dat ze maar beter persoonlijk kunnen zijn.’

Roger Ross Williams is op het festival aanwezig voor Q&A's.