Algerije

FiSahara
april 2020


FiSahara is een jaarlijks filmfestival in vluchtelingenkampen in de woestijn van Algerije. In deze kampen leven de Sahrawi, vluchtelingen uit de Westelijke Sahara. De komende festivaleditie vindt plaats in april 2020, voor naar verwachting zo’n 5.000 bezoekers, waaronder kinderen, jongeren en vrouwen. Het festival kent elk jaar een mensenrechtenthema, waarin filmvertoningen worden gevolgd door publieke discussies. De financiële steun van Movies that Matter is gericht op het versterken van organisatorische vaardigheden onder Sahrawi en de lokale capaciteiten om de festivalactiviteiten uit te voeren.

Argentinië

Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos
november 2019

Het Catapulta Festival Nacional de Artes Audiovisuales y Derechos Humanos (festival voor audiovisuele kunst en mensenrechten) is een nieuw festival in Tucumán, in het noorden van Argentinië. Het festival wordt georganiseerd door Andhes, een non-profitorganisatie die zich inzet voor sociale veranderingen op het gebied van mensenrechten en democratie. Het beloven drie intensieve dagen te worden in november 2019, waarin zal worden ingegaan op de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Er worden ongeveer 10 films vertoond, gevolgd door nagesprekken. De vertoningen vinden plaats in culturele centra en met een rondreizende bioscoop, waardoor ook mensen in de wijdere omgeving rondom Tucumán worden bereikt.

Brazilië

Taturana Film Festival
september 2019


De eerste editie van het vijfdaagse Taturana Film Festival in São Paulo wordt ten tijde van de Internationale Dag van de Democratie in september 2019 gehouden. De filmvertoningen vinden plaats in vier verschillende buurten, waar commerciële bioscopen ontbreken. Er worden zo’n 3000 bezoekers verwacht. Zowel fictiefilms als documentaires over democratie worden vertoond, gevolgd door debatten. Het uiteindelijke doel is om jongeren, studenten en activisten te stimuleren om (politiek) actief en betrokken te raken. Na het festival wordt een film beschikbaar gesteld om vertoningen ter promotie van democratie en mensenrechten in andere delen van Brazilië te organiseren.

Filipijnen

Imahe-Nasyon (the Nation in Images)
december 2019

Imahe-Nasyon (the Nation in Images) is een filmfestival dat plaatsvindt op meerdere eilanden, met in totaal 12 locaties waarin 10 films over Filipijnse kwesties te zien zullen zijn. Na elke film volgt een debat en discussie. In totaal worden er 6.000 bezoekers verwacht. Tijdens het festival vindt er ook een conferentie plaats om een nationale samenwerking van kleinschalige, alternatieve filmdistributeurs in de Filipijnen op te zetten. Dit project wordt georganiseerd door Cinema is Incomplete, een organisatie van culturele professionals en kunstenaars die mensen op de Filipijnen meer in contact wil brengen met maatschappelijk relevante films.

Malawi

Malawi Film Festival
september 2019

In september 2019 vindt de tweede editie van het Malawi Film Festival plaats in het zuidelijke deel van Malawi, waarbij films worden vertoond in 8 gemeenschappen. Malawi is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, waar de meeste mensen geen mogelijkheden hebben om films op een groot scherm te zien. De filmvertoningen en aansluitende debatten vinden plaats in scholen en kerken, en hebben betrekking tot vrouwenrechten en de uitdagingen rond klimaatverandering. Zo zetten de organisatoren kunst in als middel om discussies rond belangrijke sociale kwesties te stimuleren. Zo’n 10.000 bezoekers worden verwacht.

Myanmar

One Step Human Rights Film Festival
oktober, november, december 2019

De eerste editie van het One Step Human Rights Film Festival vindt plaats op 11-13 oktober 2019 in Yangon, Myanmar. Aansluitend zal het festival in november en december langs vier andere steden in Myanmar reizen. De films belichten mensenrechten, rechtvaardigheid, vrede en eendracht, gemaakt door onafhankelijke filmmakers uit Myanmar en andere landen uit Zuid-Oost Azië. Gedurende het jaar zullen er ook vertoningen worden georganiseerd op universiteiten in het land. Het beoogde publiek bestaat uit mensenrechtenactivisten, filmliefhebbers en studenten. Het festival verwacht ongeveer 3.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

Pakistan

Aks International Minorities Festival
oktober 2019

De vijfde editie van het Pakistaanse Aks International Minorities Festival wordt in oktober 2019 georganiseerd in Lahore, Islamabad en Karachi. Daarnaast vinden er vertoningen plaats in Faisalabad, Rawalpindi, Peshawar en Hyderabad. De focus ligt op het creëren van een veilig platform voor het organiseren van film- en kunstevenementen waar ruimte is voor dialoog voor minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in Pakistan, zoals vrouwen, seksuele minderheden en niet-moslims. Het doel is om met 70 films (waarvan 50 korte films) een publiek van 3.000 bezoekers te bereiken.

Pakistan

Chalta Phirta Documentary Festival
augustus 2019 - augustus 2020

Het Chalta Phirta Documentary Festival vertoont 11 documentaires in 10 verschillende grote en kleine steden in Pakistan. De filmvertoningen vinden plaats van augustus 2019 tot augustus 2020, met een beoogd publiek van zo’n 2.800 bezoekers, waaronder studenten, filmmakers in spé en culturele professionals. De filmvertoningen zullen plaatsvinden in academische instituten en culturele, gemeenschappelijke ruimtes, gevolgd door discussies met lokale experts en mensenrechtenactivisten.

Turkije

Sürdürülebilir Yasam Film Günleri
februari 2019

Sürdürülebilir Yasam Film Günleri (Sustainable Living Film Days) organiseert de eerste editie van een filmprogramma dat  langs 10 Turkse steden toert. Er worden 12 films vertoond die onderdeel waren van eerdere satellietedities van het festival. Het festival doet elke stad twee dagen aan, met filmvertoningen op universiteiten en culturele centra, gevolgd door gesprekken en panels, waarin wordt ingezet op in totaal 3.000 bezoekers. In elke stad zijn er (mensenrechten) ngo’s aanwezig om bewustzijn te creëren over mensenrechten en te werken aan een gemeenschappelijke basis voor samenwerking.

Turkije

Which Human Rights? Film Festival
december 2019


In december 2019 vindt de tiende editie van het Which Human Rights? Film Festival plaats in Istanbul, Turkije. Gedurende het vijfdaagse festival worden ongeveer 35 films vertoond in drie verschillende culturele locaties in verschillende wijken van Istanbul, zowel in het Europese als in het Aziatische deel van de stad. Dit jaar is het hoofdthema verdwijningen, maar gaat het ook over vrouwenrechten, vluchtelingen en gelijke rechten voor LGBTI-personen. Tijdens het festival zullen prominente Turkse mensenrechtenactivisten te gast zijn bij discussies, fora en humanitaire kwesties. Het festival beoogt 4.000 bezoekers aan te trekken.

Venezuela

Muestra de Cine de Derechos Humanos
november 2019

In Venezuela vindt in november 2019 een nieuw filmfestival over mensenrechten plaats. Filmvertoningen en debatten vinden met name plaats in Caracas. Het festival wordt georganiseerd door Gran Cine, een non-profitorganisatie gericht op de promotie en distributie van kwaliteitsfilm in Venezuela. Naast 22 filmvertoningen in bioscopen, worden er twee openluchtvertoningen gehouden op een openbaar plein. De films gaan in op mensenrechtenkwesties in niet democratische landen.