Oktober 2013

Camp 14: Total Control Zone

Marc Wiese
 
In oktober was de documentaire Camp 14 te zien in Movies that Matter On Tour. Shin Dong-hyuk groeide op in een Noord-Koreaans werkkamp. Op zijn 23ste slaagde hij erin naar Zuid-Korea te vluchten, waar hij een totaal onbekende wereld ontdekte. Zijn eerste indrukken buiten het kamp gaven hem het gevoel een buitenaards wezen te zijn. Camp 14 was afgelopen voorjaar te zien op het Movies that Matter Festival 2013 en won daar de A Matter of ACT Documentary Award en de Student's Choice Award.

Na afloop waren er gesprekken met o.a. academicus Casper van de Veen filmmaker/kenner Pieter Fleury, Noord-Korea deskundige Remco Breuker en schrijver Joop Verstraeten.

November 2013

Omar

Hany Abu-Assad

De speelfilm Omar is de eerste film die volledig uit Palestina komt en is geregisseerd door de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now).
Voor Nadia, de liefde van zijn leven, is Omar tot bijna alles bereid: zelfs het ontwijken van kogels. Dagelijks klimt hij over de scheidingsmuur bij de Westelijke Jordaanoever om bij haar te zijn. Dan wordt hij gedwongen te kiezen tussen Nadia en de loyaliteit aan zijn vrienden.
De regisseur ging in Den Haag in gesprek met het publiek. Andere sprekers waren o.a. Salomon Bouman (oud-Israël correspondent van het NRC Handelsblad),  Drs. Roel Verstaen, Arjan El Fassed (ex-kamerlid voor Groen Links met een grote staat van dienst in de strijd voor mensenrechten), filosoof Ruud Welten en Lars van Troost (hoofd Strategische Verkenningen van Amnesty Nederland).

December 2013

Kinshasa Kids

Marc-Henri Wajnberg

Een opzwepende, muzikale speelfilm met documentaire-trekjes. In de chaotische hoofdstad van Congo leven zo’n dertigduizend kinderen op straat omdat hun ouders ze van hekserij beschuldigen. Een aantal van hen besluit het tij te keren door de muziekband The Devil Does not Exist te beginnen. De excentrieke impresario Bebson helpt ze ‘to rock Kinshasa!’. Vrij van sentimentaliteit, viert Kinshasa Kids de veerkracht en levenslust van de jonge personages, allen amateuracteurs. De Belgische regisseur Marc-Henri Wajnberg vond ze in de straten van Kinshasa.
 

Na de vertoning vonden er gesprekken plaats met o.a. Peter Geschiere (hoogleraar antropologie van Afrika aan de Universiteit van Amsterdam), dr. Katrien Pype (antropoloog aan de Universiteit van Leuven) en Juliènne Doppenberg-Difukidi (geboren in de Democratische Republiek Congo).

Januari 2014

5 Jahre Leben

Stefan Schaller

De Turkse Duitser Kurnaz werd in 2001 in Pakistan gearresteerd, overgedragen aan de Amerikanen en ruim vijf jaar vastgehouden in Guantánamo. Hij was 19 toen hij als verse islambekeerling op een pelgrimstocht naar Pakistan ging en daar prompt werd gearresteerd op verdenking van terrorisme. Ondanks onvoorstelbare martelingen heeft Kurnaz altijd zijn onschuld volgehouden. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde 5 Jahre Leben vertelt zijn verhaal: hoe hij gemarteld werd en op Guantanamo Bay onophoudelijk en meedogenloos werd ondervraagd.

Na afloop waren er nagesprekken met o.a. Lars van Troost (strategische verkenningen) en Frank Bron ( Amerika-deskundige) beiden werkzaam bij Amnesty International, André Seebregts. (Rotterdams advocaat die van terrorisme verdachte mensen verdedigt), de heer J.P. Loof (docent mensenrechten aan de Universiteit Leiden) en Bart Stapert (strafrechtadvocaat in Nederland en de Verenigde Staten).