Januari

Siddharth

Richie Mehta

De arme ritsenmaker Mahendra woont met zijn gezin in provinciestadje in India. Hij komt nauwelijks rond en stuurt zijn twaalf jaar oude zoon Siddharth naar New Delhi voor een tijdelijke baan in een fabriek. Wanneer de jongen na enkele maanden niet naar huis komt, begin Mahendra zich ernstige zorgen te maken. Van lokale autoriteiten verneemt hij dat zijn zoon mogelijk slachtoffer is geworden van mensenhandel. Hij start de zoektocht naar zijn Siddharth: een haast onmogelijke missie in een land met 1,2 miljard inwoners. Prachtig verteld verhaal, gebaseerd op een werkelijke ontmoeting met ouders van in India vermiste kinderen.

Speelfilm, 96 min.
Nederlands of Engels ondertiteld*

*check de websites van de theaters voor meer informatie

Data, tijden en locaties:

Ma 5 jan           19.00 uur        Louis Hartlooper Complex, Utrecht
Do 8 jan           19.30 uur        Lumen, Delft
Zo 11 jan         14.00 uur        Filmhuis Den Haag
Zo 11 jan         15.00 uur        Verkadefabriek, Den Bosch
Ma 12 jan         19.30 uur        Lumière, Maastricht
Ma 12 jan         20.00 uur        Theater Ins Blau, Leiden
Ma 12 jan         21.00 uur        Vera Zienema, Groningen
Di 13 jan          19.30 uur        Gigant, Apeldoorn
Di 13 jan          20.00 uur        Filmtheater Hilversum
Wo 14 jan        19.30 uur        Kriterion, Amsterdam
Di 20 jan          20.00 uur        Cinema Middelburg
Wo 21 jan        19.00 uur        Focus Filmtheater, Arnhem
Wo 28 jan        19.15 uur        Cinecitta, Tilburg

Oktober

In oktober was de speelfilm The Attack te zien in Movies that Matter On Tour. Een goede start van het nieuwe seizoen: het meerendeel van de zalen was uitverkocht. De film volgt Amin Jaafari, een gerespecteerde Palestijnse arts in een ziekenhuis in Tel Aviv. Hij heeft zich nooit met het Israëlisch-Palestijnse conflict willen bemoeien, tot er op een dag een bom afgaat in het centrum van de stad.

November

In november was de documentaire Iranian te zien in Movies that Matter On Tour. Voor wie hem gemist heeft: de film is eind maart 2015 ook op het Movies that Matter Festival in Den Haag te zien.
Moeten vrouwen wél of geen sluier dragen? Is de seculiere samenleving een utopie? In een prachtig buitenhuis in Teheran filmt de atheïstische Iraanse filmmaker Mehran Tamadon een discussie die hij voert met vier streng religieuze voorstanders van de Islamitische Republiek. Een uniek, humoristisch en filosofisch document over verschil, menselijkheid en bovenal, het belang van dialoog.

december

In december was de documentaire children 404 te zien in Movies that Matter On Tour. Het leven voor tieners is niet altijd even gemakkelijk. Voor LHBT (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) jeugd in Rusland is het sinds Poetins ‘anti-homo wet’ uit 2013 een ware overlevingsstrijd. Ouders, leraren en psychologen bieden geen veilige haven voor deze jongeren: zij riskeren zelfs een boete wanneer ze hen de helpende hand bieden.