Februari 2013

The Repentant

Merzak Allouache  

In februari toerde The Repentant door Nederland in Movies that Matter On Tour. Wanneer Algerije een amnestieregeling voor jihadisten invoert, besluit de jonge strijder Rachid zijn wapens neer te leggen. Hij verruilt zijn schuilplaats in de bergen voor een nieuw leven als barman in de stad. Maar dan sluipen de geheimen uit zijn verleden het heden binnen.

Na afloop van de film gingen o.a. Carolien Roelants, NRC redacteur Midden-Oosten, de Algerijns/Nederlandse regisseur Karim Traidia en universitair hoofddocent Franse taal en cultuur Dr. Niek Pas met het publiek in gesprek.

Maart 2013

Call Me Kuchu

Malika Zouhali-Worrall en Katherine Fairfax Wright

David Kato is één van de eerste openlijke homoseksuelen in Oeganda, een land waar homoseksualiteit strafbaar is en de rechten van de LGBT-gemeenschap met voeten worden getreden. Samen met gelijkgestemden vecht Kato tegen de antihomo terreur in zijn land, totdat het noodlot toeslaat en er een schokgolf van ongeloof over de wereld gaat. Call Me Kuchu is een ontroerend portret van David en de kleurrijke, krachtige Kuchu’s uit Kampala en hun aanhoudende strijd voor verandering van hun lot en een beter bestaan voor homoseksuelen in Afrika.

Na afloop waren er nagesprekken met o.a. Fabienne Simenel (Programme Officer LGBT Rights, Rights & Citizenship Programme) van Hivos, het COC, schijver Monique Samuel en columnist Cees van der Pluijm.

 

April 2013

Rouge Parole

Elyes Baccar

In Tunesië, waar de Arabische Revolutie in 2010 losbarstte, hebben tirannie en onderdrukking plaatsgemaakt voor democratie en vrijheid van meningsuiting. Voor het raam van een boekenwinkel kijken voorbijgangers hun ogen uit als ze een veelheid aan lang verboden boeken in de etalage zien prijken. Op straat voeren kleine groepjes mensen verhitte discussies. Journalisten mogen eindelijk écht hun beroep uitoefenen, maar zoeken nog naar de juiste woorden.

Na afloop waren er nagesprekken met o.a. dr. Gert Borg, universitair docent Islam en Arabisch aan de Radboud Universiteit Nijmegen, journalist Redouan Harrak en Jérôme Scheltens, van het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democrac).

Mei 2013

The Act of Killing

Joshua Oppenheimer

Voormalige leiders van Indonesische doodseskaders gaan vijftig jaar terug in de tijd en spelen hun rol in de genocide van 1965 na in filmscènes. Dit resulteert in een documentaire die ons meevoert in de verbeelding van deze moordenaars. The Guardian beschreef de film als ‘unforgettable, unmissable, horribly brilliant’, NRC Handelsblad beoordeelde de documentaire als van 'evident historisch en filmhistorisch belang'.

Na afloop werd nagepraat met o.a. filosoof en theoloog Professor Dr. Thomas Mertens van de Radboud Universiteit, hoogleraar filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Leiden Hilde Jansen, Martha Meijer (landencoördinator Indonesië Amnesty), Yvette Lawson (werelddeelsecrataris Azië Amnesty) en Adriaan Bedner VVI, Leiden).