Movies that Matter On Tour

Het On Tour programma loopt van oktober t/m mei. Dit voorjaar waren onderstaande films te zien in Kriterion, Amsterdam, Gigant, Apeldoorn, Focus  Filmtheater Arnhem, Lumen, Delft, Verkadefabriek, Den Bosch, Filmhuis Den Haag, Vera  Zienema, Groningen, Filmtheater Hilversum, Theater Ins Blau, Leiden, Lumière, Maastricht, Cinema  MiddelburgCinecitta, Tilburg, Plaza Futura, Eindhoven en Louis Hartlooper Complex, Utrecht.

In juli wordt hier het najaarsprogramma gepubliceerd, dat in oktober van start gaat.

Februari

Hope

Boris Lojkine

Roadmovie over de jonge, Nigeriaanse Hope die een gevaarlijke tocht dwars door de woestijn onderneemt. Op weg naar een betere toekomst wil ze clandestien de oversteek maken naar het welvarende Europa. Wanneer gewapende mannen haar lastig vallen, neemt de Kameroense Leonard het voor haar op. Samen zetten ze de tocht voort en bloeit er, ondanks de hachelijke situatie, iets moois tussen hen. Regisseur Boris Lojkine werkte voor zijn debuutfilm met niet-professionele acteurs die gelijkende ervaringen delen met de hoofdpersonages uit de film.

Mei

Burden of Peace

Joey Boink & Sander Wirken

Claudia Paz y Paz, Guatemala’s eerste vrouwelijke procureur-generaal, voert een moeizaam, maar dapper gevecht voor rechtvaardigheid in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Corruptie en straffeloosheid zijn aan de orde van de dag. Twee Nederlandse filmmakers volgen Paz y Paz vanaf haar aantreden bij het Openbaar Ministerie in 2010 tot haar vertrek in 2013. In haar land komt slechts 2% van de moordzaken voor de rechter. Bovendien zijn de verantwoordelijken van de genocide op de Mayabevolking in de jaren tachtig nooit vervolgd. Zal het Claudia lukken de spiraal van geweld te doorbreken?

Guatemala, Nederland, 2014
Documentaire, 77 min.
Nederlands of Engels ondertiteld*

*check de websites van de theaters voor meer informatie

Maart

The Shelter

Fernand Melgar

Ondanks een dik pak sneeuw en vrieskou brengen veel vluchtelingen in Lausanne de barre Zwitserse winternachten buiten door. De lokale daklozenopvang biedt niet genoeg ruimte voor de grote groep mensen die zich iedere avond meldt, op zoek naar een veilige plek om te slapen en een beetje eten. Terwijl de daklozen zich bekommeren over hoe ze de nacht doorkomen zonder dood te vriezen, buigen de medewerkers van de opvang zich over de ondankbare en willekeurige taak te beslissen wie er naar binnen mag en wie er buiten blijft. Urgent document over de immigratieproblematiek in Zwitserland die tekenend is voor de situatie in alle grote Europese steden.

April

Difret 

Zeresenay Berhane Mehari

Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Hirut laat het er niet bij zitten, ontsnapt en schiet haar belager neer. Ze wordt opgepakt en de doodstraf hangt haar boven het hoofd. Mensenrechtenadvocaat Meaza Ashefani schiet te hulp, maar stuit op veel verzet vanuit de patriarchale plattelandsgemeenschap. Prachtige, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.