Oktober

Min Diît- The Children of Diyarbakir, publieksprijswinnaar van het Movies that Matter Festival 2011. Een ontroerende speelfilm over kinderen die het gelag betalen voor de politieke strijd in het overwegend Koerdisch bevolkte deel van Turkije, eind jaren ’90. Dit actuele thema zorgde voor verhitte gesprekken tussen Koerden en Turken in de verschillende filmzalen

De regisseur Miraz Bezar was op uitnodiging van het Goethe Instituut en MtM aanwezig bij bij de vertoningen in Zwolle, Amsterdam en Den Haag en vertelde over zijn motivatie dit verhaal te vertellen. Yildiz Akturan, een Koerdische journaliste en schrijfster en Celal Altuntas, hield na afloop een persoonlijk verhaal over de situatie in Koerdistan en zijn eigen ervaringen. Journaliste Fréderike Geerdink, die speciaal uit Istanbul overvloog om met een meer objectieve bril over de recente ontwikkelingen te praten met de gasten. Ook Marjanne de Haan van het Turkije Instituut gaf een bredere kijk op deze turbulente geschiedenis. In totaal bezochten gemiddeld 56 bezoekers de vertoning.

November

There Once Was an Island een met prachtige beelden overladen documentaire over het Polynesische eiland Takuu dat als gevolg van de klimaatproblematiek dreigt te verdwijnen in de golven van de stille oceaan. Het KNMI en Greenpeace waren vertegenwoordigd bij veel van de nagesprekken om toelichting te geven over de klimaatveranderingen. Ook Henk van Schaik van het CPWC - Co-operative Programme on Water and Climate, antropoloog Joris van de Sandt en hoogleraar Duurzame transities Jan Rotmans van de de Erasmus Universiteit Rotterdam, Matthijs Holtrop (radio & tv-journalist voor o.a. NOS, RNW Wereldomroep, Omroep Gelderland) en dr. lou keune (professor in het gebied van duurzame ontwikkeling) namen als gastsprekers deel aan het programma. In totaal bezochten gemiddeld 40 bezoekers de vertoning.

December

Plato’s Academy, speelfilm over Stavros die met zijn drie chauvinistische vrienden dag in dag uit verveeld voor hun slechtlopende winkel klagen over de passerende Albanezen en Chinezen. Wanneer Stavros’s moeder een Albanees in haar verloren zoon herkent lopen de gemoederen op. In deze tragikomische film staat xenofobie centraal. Na afloop van de film volgden gesprekken met onder andere Ingeborg Beugel, oud-correspondente IKON, Historicus Luuk Sloter (verbonden aan de Universiteit van Utrecht) en Nikos Kapsitanis (Griekse student aan de universiteit van Groningen) In totaal bezochten gemiddeld 31 bezoekers de vertoning.

Januari

No More Fear is een op de actualiteiten aansluitende documentaire over de Jasmijnrevolutie die zich eind 2010 en begin 2011 voltrok in Tunesië. De film toont het belang van internet en sociale media in deze strijd. Na afloop waren o.a. landenmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika Anita Witlox van Amnesty International, NOS verslaggever Jan Eikelboom en journaliste Julie van Traa waren aanwezig voor een nagesprek. Gemiddeld 29 bezoekers per vertoning.