Regisseur 'Crude' onder druk

Regisseur 'Crude' onder druk

27 juli 2010

Movies that Matter Festival-film Crude van regisseur Joe Berlinger is momenteel het onderwerp van een gerechtelijke strijd met Chevron. Crude gaat over 'de Tsjernobyl-ramp van de Amazone': het jarenlange dumpen of lozen van olieafval in een van de bekendste natuurgebieden ter wereld. De oliemaatschappij (inmiddels opgegaan in Chevron) wijst elke verantwoordelijkheid echter van de hand.

Naast Chevron heeft Berlinger ook een rechtszaak lopen tegen de rechter die heeft gedagvaard dat de filmmakers van Crude de bijna 600 uur die ze hebben geschoten tijdens de productie van de documentaire, officieel moeten laten zien. De Crude-advocaten hebben laten weten dat het filmmateriaal beschermd wordt door het journalistenrecht. Volgens hen is het dwingen van filmmakers om hun materiaal aan derden te leveren een schending van het eerste Amerikaanse amendementsrecht. Maar 6 mei jl. oordeelde rechter Lewis A. Kaplan in het voordeel van Chevron. Hiermee is de onafhankelijkheid van documentairemakers in Amerika, het leidende land op het gebied van film maken, in gevaar gebracht.

Het gevecht dat Berlinger moet voeren is buitengewoon kostbaar. Berlinger heeft al een groot deel van zijn persoonlijke geldbron in deze zaak gestoken, maar er is substantieel meer geld nodig voor het appel. Chevron, het drie-na-grootste bedrijf in Amerika, heeft veel meer financiële middelen tot zijn beschikking. Crude heeft een grote geldinzameling gestart. Wilt u meer weten of geld doneren, klik hier.