Harry Belafonte wint Amnesty mensenrechtenprijs

Harry Belafonte wint Amnesty mensenrechtenprijs

19 september 2013

Afgelopen dinsdag 17 september is de Amerikaanse zanger en mensenrechtenactivist Harry Belafonte onderscheiden met de prestigieuze Ambassador of Conscience-award: de belangrijkste onderscheiding die Amnesty International toekent.
De award werd uitgereikt tijdens een ceremonie in the Mansion House in de Ierse hoofdstad Dublin. In 2012 vertoonde het Movies that Matter Festival de ontroerende documentaire Sing Your Song over het leven en werk van Belafonte. De film werd gemaakt door zijn dochter Gina Belafonte. Zij was te gast op het festival.

Ook ging de award naar de 16-jarige Pakistaanse activiste Malala Yousafzai. Zij is voorvechtster van het recht op onderwijs, voor zowel jongens als meisjes. In 2009 begon ze met het bijhouden van een dagboek voor de BBC, waarin ze verslag deed over het leven in de Pakistaanse SWAT-vallei. In 2012 raakte ze wernstig gewond bij een aanslag door de Pakistaanse Taliban.

De Ambassador of Conscience-award wordt uitgereikt aan prominente mensenrechtenactivisten, wiens jarenlange inzet een voorbeeld vormt en de waarden van Amnesty International weerspiegelt. Onder meer Nelson Mandela, Vaclav Havel en Aung San Suu Kyi werden eerder bekroond met de prijs. Lees meer.