TVTip: 'De schaduw van Pol Pot'

TVTip: 'De schaduw van Pol Pot'

10 oktober 2013

De originele titel van deze film is Facing Genocide - Khieu Samphan and Pol Pot. Vanavond op Nederland 2  te zien rond middernacht.
Van 1975-1979 was Khieu Samphan een van de topleiders van het terreur regime van de Rode Khmer. Dertig jaar later wordt hij vervolgd wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Meer dan een jaar volgen David Aronowitsch en Staffan Lindberg het voormalige staatshoofd tijdens de Khmer Rouge; Khieu Samphan. We maken kennis met Khieu Samphans manier van denken, zijn manier van leven en met zijn hechte relatie met Pol Pot. De stem van de slachtoffers wordt vertegenwoordigd door Theary Seng, advocaat en slachtoffer van de Khmer Rouge. De advocaat van Khieu Samphan is Jacques Vergès. Hij wordt ook wel de advocaat van de duivel genoemd.
Op het Movies that Matter Festival in maart 2013 was de film The Khmer Rouge and the Man of Non-violence te zien over de verdediging van de beruchte Rode Khmer-leider Kang Guek Eav, alias ‘Duch’. Hij was in de jaren zeventig hoofd van de Cambodjaanse S21-gevangenis. Zijn verdediger, François Roux, was te gast op het festival.