Twee leden van Pussy Riot gearresteerd in Sotsji

Twee leden van Pussy Riot gearresteerd in Sotsji

18 februari 2014

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, twee leden van de Russische feministische punkband Pussy Riot zijn vandaag samen met acht andere activisten en journalisten opgepakt in Sotsji. Dit is bevestigd door Eduard Nazarski, directeur van de Nederlandse afdeling van Amnesty International. Nazarski is bij de Winterspelen in Sotsji voor een discussie over mensenrechten en sport. De band is dit jaar te zien in het A Matter of ACT programma op het festival met de film Pussy Riot: A Punk Prayer.

Waarom de twee vrouwen zijn gearresteerd, is nog onbekend. Aljochina liet weten dat ze vastzitten voor 'het plegen van een misdaad', maar ze gaf verder geen details.

De twee vrouwen kwamen eind vorig jaar vrij, nadat ze bijna twee jaar in een strafkamp zaten omdat ze een protestlied tegen de Russische president Vladimir Poetin ten gehore brachten in een kathedraal in Moskou.

"Wat er precies gebeurd is, weet ik niet. Alleen dat ze gearresteerd zijn. Dat heb ik net bevestigd gekregen van Amnesty Moskou", aldus Nazarski. "Onder de arrestanten is ook Semyon Simonov van de organisatie Memorial over mensenrechten, die een week geleden hier nog met premier Rutte sprak."
"Een fotograaf die heeft gebeld vanuit de auto waarin de arrestanten zaten zei dat ze niet geslagen zijn, maar wel erg ruw behandeld worden."

Lees meer.