'You Don't Like the Truth' op Ned 2

'You Don't Like the Truth' op Ned 2

5 januari 2011

Vanavond om 22.50 uur vertoont VPRO Import de documentaire You Don't Like the Truth op Nederland 2. Movies that Matter vertoonde de film eerder tijdens een speciale themamiddag op IDFA 2010.

In februari 2003 werd Omar Khadr in Guantanamo Bay vier dagen verhoord door twee Canadese agenten van de veiligheidsdienst onder toezicht van een CIA-agente.

De makers van de film kregen met een rechtszaak de opnames van deze ondervraging in handen. De opnames van beveiligingscamera's van die vier dagen vormen de basis van deze documentaire. Daarnaast zijn er interviews met onder andere celgenoten, Canadese ambtenaren, juristen die Khadr bijstaan en de Amerikaanse legerpsychiater van Khadr. Zij geven commentaar op de beelden. In een spel van kat en muis proberen de ondervragers de gevangene te breken. In het begin hoopt Khadr, dat zijn landgenoten hem zullen helpen, maar al snel begrijpt hij, dat zijn ondervragers de waarheid helemaal niet willen weten. Ze willen alleen dat hij bekent schuldig te zijn aan de Amerikaanse aanklachten.