Festivalfilms door het hele land

Festivalfilms door het hele land

24 januari 2011

Festivalfilms van het Movies that Matter Festival 2011 toeren van februari tot en met mei door het hele land. Op veertien locaties, verspreid over het hele land, wordt elke maand een documentaire of speelfilm vertoond. Aan iedere vertoning is een verdiepingsprogramma gekoppeld, in de vorm van een inleiding, debat en/of q&a.

Februari 2011: Na Putu - Jasmila Zbanic

Als Amar vanwege zijn alcoholprobleem wordt ontslagen, biedt een vroegere oorlogsvriend hem een baan aan bij een Wahhabi-gemeenschap. Terwijl zijn vrijgevochten vriendin Luna bezig is met de voorbereidingen voor kunstmatige inseminatie, ontwikkelt Amar zich tot een radicale moslim. Luna voelt zich machteloos. Kan liefde de groeiende kloof tussen hen overbruggen? De speelfilm Na Putu gaat over het conflict tussen de seculiere islam en de fundamentalistische Wahhabi-gemeenschap. Regisseur Jasmila Zbanic won met haar vorige film Grbavica in 2006 een Gouden Beer.

Maart 2011: Illégal - Olivier Masset-Depasse

Wanneer de in België wonende, Russische Tania na een lange dag thuiskomt, ligt bij de post een bevel tot uitzetting. Haar doel is helder: zij en haar zoontje Ivan blijven in België. Met een strijkijzer bewerkt ze haar vingers: weg vingerafdrukken, weg identiteit. Maar op Ivans dertiende verjaardag wordt Tania opgepakt en in een gesloten detentiecentrum gezet. Haar identiteit verbergend, hoopt Tania op vrijlating. Ze staat echter machteloos wanneer de Russische maffia Ivan bedreigt en haar uitzetting realiteit lijkt te worden. Bekroonde speelfilm over het Belgische asielbeleid.

April 2011: A Small Act - Jennifer Arnold

Hoe een kleine daad grootse gevolgen kan hebben. Jaren terug sponsorde de Zweedse Hilde Back een Keniaanse jongen. Jaren later gaat dit kind, Chris Mburu, op zoek naar zijn weldoener. Inmiddels afgestudeerd aan Harvard is hij mensenrechtenadvocaat bij de Verenigde Naties. Via het Hilde Back Education Fund ondersteunt hij arme, leergierige Keniaanse kinderen. Maar het programma heeft gelimiteerde middelen: wie ontvangt een levensbepalende beurs? De op internationale festivals bekroonde documentaire speelt zich af tegen de achtergrond van het geweld rondom de Keniaanse verkiezingen in 2007.

Mei 2011: When They Are All Free - James Rogan
In mei 2011 viert Amnesty International haar vijftigste verjaardag. Medewerkers, vrijgelaten gevangenen, oud-presidenten en beroemdheden verwoorden hoe Amnesty de afgelopen vijftig jaar de wereld heeft veranderd, en hoe de wereld op haar beurt Amnesty veranderde. De documentaire schetst de uitdagingen waarvoor de organisatie zich gesteld ziet. Hoe belangrijk zijn mensenrechten, wanneer je moet vechten voor je leven?

Deze films zijn te zien in Provadha/Yxie in Alkmaar, De Lieve vrouw in Amersfoort, Kriterion in Amsterdam, Focus Filmtheater in Arnhem, Filmhuis Lumen in Delft, Vera Zienema in Groingen, Filmtheater Hilversum in Hilversum, Kijkhuis in Leiden, Lumière in Maastricht, LantarenVenster in Rotterdam, Filmtheater De Luxe in Schage, Louis Hartlooper Complex in Utrecht en Filmtheater Fraterhuis in Zwolle.

Klik hier voor meer informatie.