Oxfam Novib eert festivalgast Nekrasov

Oxfam Novib eert festivalgast Nekrasov

21 januari 2011

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft donderdag de Oxfam Novib/ PEN-Award voor kritische journalisten uitgereikt aan de Russische filmmaker Andrej Nekrasov, een van de gasten van het A Matter of ACT programma van het Movies that Matter Festival 2011. De prijs is in Den Haag overhandigd door de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer. 

Nekrasov noemde de prijs van belang. ,,Je hoort vaak dat Rusland hervormt en bijna normaal is'', aldus de Russische filmmaker. ,,Ik zou willen dat het zo was. De realiteit is dat dingen slechter worden. We hebben tegenwoordig de vrijheid om te kopen maar nog niet om alles te zeggen wat we willen.''

Nekrasov kreeg de vraag of Rusland hem niet harder zal aanpakken, nu hij de Pen-Award heeft gekregen. ,,Dat moet ons niet tegenhouden om de waarheid aan het licht te brengen'', zei hij.

 

Nekrasov focust zich de laatste jaren op de Russische politiek en mensenrechten. Hij maakte in 2004 de documentaire Disbelief, over een aanslag in Moskou. De film is in Rusland verboden. In 2007 maakte hij een film met een geheim agent en met de journaliste Anna Politkovskaja, beiden later vermoord. De film stelde dat de Russische geheime dienst FSB bommen plaatste in appartementen in Moskou en een gijzeling in een theater in scene heeft gezet.

 

Het Movies that Matter Festival vertoont Nekrasovs laatste documentaire Russian Lessons, een persoonlijk onderzoek naar de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008. Nekrasov en zijn partner Olga Konskaya filmden aan de frontlinies en vergelijken hun beelden met de officiële lezing van de Russische overheid, die klakkeloos werd overgenomen door de Westerse media.