De tien mensenrechtenverdedigers van A Matter of ACT bekend

De tien mensenrechtenverdedigers van A Matter of ACT bekend

7 februari 2011

Het Movies that Matter Festival stelt ook dit jaar tien indrukwekkende activisten centraal in tien documentaires: A Matter of ACT. Het vaak riskante en belangrijke werk van onder anderen de Birmese Nobelpijswinnares Aung San Suu Kyi, de Russische filmmaker Andrei Nekrasov, de flamboyante advocate Alice Nkom uit Kameroen en de Indonesische Suciwati Munir worden belicht. Deze activisten, waarvan negen te gast op het festival, zijn van cruciaal belang in de verdediging van mensenrechten wereldwijd. A Matter of ACT is het programmaonderdeel van Amnesty International en komt mede tot stand dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

 

A Matter of ACT kent twee Amnesty International-prijzen: een Gouden Vlinder voor één van de mensenrechtenactivisten en een Gouden Vlinder voor de regisseur van de beste documentaire. De jury, onder leiding van activiste Bianca Jagger, bestaat uit Frans Huijnen (directeur Commissie gelijke behandeling), de Irakese filmmaker Mohamed Al-Daradji en de Amerikaanse documentairemaker Pamela Yates.

 

Genomineerd zijn: 

Aung San Suu Kyi is een van 's werelds meest markante politici en leider van de geweldloze beweging voor mensenrechten en democratie in Myanmar (voorheen Birma), waarvoor zij in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. De film Lady of no Fear (Anne Gyrithe Bonne) zoomt in op haar 

persoonlijk leven en de opofferingen die ze zichzelf oplegt om haar doel te bereiken. Tv- nterviews met Sonja Barend en studiegenoten uit Oxford laten een beeld zien van haar levensgeschiedenis en haar leven met man en kinderen. In 1988 vertrok ze naar Birma, nam afscheid van haar familie en kon zelfs de begrafenis van haar man niet bijwonen.

 

De Indonesische Suciwati Munir is de weduwe van Munir Said Thalib, een mensenrechtenactivist en oprichter van KONTRAS (de ‘Commissie voor de Verdwenen en Slachtoffers van Geweld'). In 2004 wordt hij aan boord van een vliegtuig van Garuda onderweg naar Nederland vergiftigd. In de film Unjust (Josefina Bergten) strijdt Suciwati Munir samen met Padma Perera uit Sri Lanka en de Thaise Anghkana Neelaphaijit voor rechtvaardigheid nadat hun mannen onder verdachte omstandigheden zijn omgebracht. De film laat zien dat het rechtssysteem in Azië wordt gehinderd door een muur van corruptie, bedreiging en vertraging.

 

Journalist Palagummi Sainath uit India maakt zich bijzonder kwaad over het hoge zelfmoordcijfer onder de straatarme boeren in zijn land. De film Nero's Guests (Deepa Bhatia) volgt Sainath bij zijn onderzoek naar de oorzaken en het gebrek aan media-aandacht voor dit tragische gevolg van extreme armoede.

 

De Palestijnse Ayed Morrar strijdt samen met de inwoners uit zijn dorp Budrus tegen de komst van de Israëlische muur. Deze muur dreigt de dorpelingen hun bestaansbron, de eeuwenoude olijfbomen, te scheiden. Zelfs de soldaten die steeds grovere maatregelen treffen, kunnen hen niet tegenhouden. Dankzij Morrar's inspanningen wordt uiteindelijk de bouw van de muur herzien en om het dorp geleid. De film Budrus (Julia Bacha) laat zien dat geweldloos verzet wel degelijk effect heeft.
De Russische filmmaker Andrej Nekrasov doet persoonlijk onderzoek naar de oorlog tussen de Rusland en Georgië in 2008 en toont de Russische propaganda, de 'onjuiste' wijze van berichtgeving in de westerse media en de menselijke gevolgen van het conflict voor de Georgiërs. Als begin augustus 2008 de oorlog uitbreekt trekken Nekrasov en zijn vrouw Olga Konskaya van twee kanten naar het front. Onderweg sturen ze elkaar hun beelden door en vertellen ze hun ervaringen. In Russian Lessons (Andrej Nekrasov) wordt de recente oorlog in verbang gebracht met de oorlog van 1993 tussen Georgië en Abchazië.

Advocate Alice Nkom vecht voor vrijlating en gelijke rechten van homo's in Kameroen. Sinds 1972 is homoseksualiteit daar strafbaar en kan het een gevangenisstraf van vijf jaar opleveren. De flamboyante advocate verdedigt onder anderen Lambert, die met 30 anderen in een bar is opgepakt en in de gevangenis verdwijnt. Nkom gaat zowel de strijd aan met het rechtssysteem als de strijd tegen vooroordelen in de maatschappij. Cameroon: Coming Out of the Nkuta (Céline Metzger) is een genuanceerde documentaire, die de gevolgen van het nieuwe beleid voor homo's en lesbiennes toont.

 

De Keniaanse Chris Mburu is nu mensenrechtenadvocaat bij de Verenigde Naties dankzij de financiële hulp van een voor hem onbekende sponsor. Jaren later gaat deze jongen, inmiddels afgestudeerd aan Harvard, op zoek naar zijn weldoener en maakt hij kennis met zijn sponsor van weleer, Hilde Back. Met zijn Hilde Back Education Fund helpt hij arme, leergierige Keniaanse kinderen om naar de middelbare school te gaan. In de film A Small Act (Jennifer Arnold) zien we hoe een kleine daad grootse gevolgen kan hebben.

 

Senegalese hiphopster Fatou Mandiang Diatta (Sister Fa) stelt met haar in Afrika erg populaire hiphopmuziek sociale thema's aan de kaak. Als kind zelf besneden, richt zij de organisatie Educationop om de strijd aan te gaan tegen vrouwenbesnijdenissen. De levendige en Without Cutting muzikale documentaire Sarabah (Maria Luisa Gambale en Gloria Bremer) volgt Sister Fa tijdens haar tour door Senegal om aandacht te vragen voor de gevaren van deze oude traditie.

 

Milieuheld en priester Marco Antonio Arana, ofwel Father Marco werd in TIME Magazine uitgeroepen tot ‘Hero of the Environment 2009'. In een van de armste dorpen in het noorden van Peru, Cajamarca, komen de bewoners in opstand wanneer het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont hun berg wil afgraven voor goud - zonder oog voor natuur of de inheemse bevolking. De actievoerders, onder leiding van Father Marco, krijgen te maken met terreur, bedreiging en moord. De documentaire The Devil Operation (Stephanie Boyd) voltrekt zich als een thriller en toont hoe ver een bedrijf hoe ver een bedrijf wil gaan om zijn belangen veilig te stellen.

Radiomaakster Yamileth Chavarría voert met haar radiostation Palabra de Mujer (Womens Voices) strijd tegen seksueel geweld in Nicaragua. Geweld tegen vrouwen is een groot probleem dat door lokale politie en de rechterlijke macht volstrekt wordt genegeerd. In samenwerking met het lokale Womens Centre ontwikkelde ze een progamma om vrouwen voor te lichten en via de radio gevallen van misbruik te melden. In de documentaire The Jungle Radio (Susanne Jaeger) worden de persoonlijke verhalen van de vrouwen en de opvattingen van de mannen afgewisseld met optredens van plaatselijke bands.