Oscargenomineerde 'Timbuktu' opent Movies that Matter Festival 2015

Oscargenomineerde 'Timbuktu' opent Movies that Matter Festival 2015

5 februari 2015

De Oscargenomineerde film Timbuktu opent op 20 maart het Movies that Matter Festival 2015 in Den Haag. Het festival vindt plaats van 20-28 maart en duurt dit jaar twee dagen langer dan andere jaren.

Timbuktu vertelt het verhaal van Kidane, hij leeft met zijn gezin en de 12-jarige herder Issan vredig in de duinen, vlak buiten Timboektoe. De stad is in handen van religieuze fundamentalisten die vastbesloten zijn om het geloof te controleren. Muziek, lachen, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden.
De Frans-Mauretaanse regisseur Abderrahmane Sissako (Bamako) baseerde Timbuktu op een waargebeurde geschiedenis uit 2012, toen Al Qaida-strijders Aguelhok in trokken en de ouders van twee jonge kinderen doodden door steniging omdat zij niet getrouwd waren. Een woedende aanklacht is zijn film echter niet; Timbuktu is een fraai gefotografeerd, poëtisch en ontroerend pleidooi voor begrip, met mooie muziek van de Malinese Fatoumata Diawara, die ook een rolletje heeft. De opnames voor de film zouden oorspronkelijk plaatsvinden in Mali, maar na bomaanslag werd uitgeweken naar Sissako's geboorteland Mauritanie.

Het programma staat begin maart online. De kaartverkoop start 5 maart. Het is nu al wel mogelijk om kaarten te kopen voor de BEST OF dag op zaterdag 28 maart.