Boordevol programma

Boordevol programma

21 maart 2015

Vandaag is er een boordevol programma op het Movies that Matter Festival. Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

Vanaf 16.30 uur is er de gratis toegankelijke Talkshow Pretty Good Privacy op het VARA Podium in Theater aan het Spui. Voormalig V.S correspondent Eelco Bosch van Rosenthal met onder meer Europarlementariër Sophie in 't Veld en speciale VN-rapporteur Michel Forst over veiligheid versus privacy. Ook aan tafel: Guardian journalist Ewen MacAskill, hij interviewde Edward Snowden en Ronald Prins, hij is Founder en CTO van Fox-IT Security.

De Nederlandse première van Black Ice vindt vanavond plaats om 19.15 uur in Theater aan het Spui 2. In september 2013 zet het Greenpeace-schip Arctic Sunrise koers naar de Noordelijke IJszee. Op dat moment heeft de bemanning, op weg om te protesteren tegen de olieboringen, nog geen idee wat ze te wachten staat. Ze worden gearresteerd en er hangt hun vijftien jaar celstraf boven het hoofd. Na de vertoning is er een nagesprek met regisseur Maarten Rouveroy van Nieuwaal, internationale mensenrechtenadvocaat Sergei Golubok en Greenpeace activiste Faiza Oulahsen.

Om 19.30 uur is in zaal 5 de documentaire Marmato te zien. De film vertelt het verhaal van het Colombiaanse stadje Marmato, dateen van de grootse goudschatten ter wereld herbergt. Al sinds jaar en dag delven de inwoners het goud om in hun onderhoud te voorzien. Maar nu de regering de mijnen heeft verkocht aan een groot bedrijf, dreigen de dorpelingen te worden verjaagd. Een wonderschone documentaire over globalisatie en goudkoorts versus een menswaardig bestaan. Na de vertoning is er een nagesprek met Colombia-coordinator of the Centre of Research on Multinational Companies (SOMO) Karlijn Kuijpers.

De documentaire I Want to See the Manager  om 21:45 uur in zaal 5 van Filmhuis Den Haag neemt het publiek mee op een reis over de planeet. Van de sloppenwijken in India en de lithiummijnen in Bolivia tot autoverkopers in China. En een Amerikaanse wetenschapper die vertelt dat de dood dankzij moderne technologie binnenkort tot het verleden behoort.