'THE LOOK OF SILENCE' @ Humanity House

'THE LOOK OF SILENCE' @ Humanity House

24 augustus 2015

Het Humanity House presenteert deze zomer Bios in de Buitenlucht in samenwerking met Movies that Matter en Het Nutshuis. Van 30 juli t/m 27 augustus zijn er op woensdag en donderdag intrigerende speelfilms en spannende documentaires te zien met als thema 'oorlog en vrede.

De broer van optometrist Adi is een slachtoffer van de Indonesische massamoord op communisten in 1965. Adi besluit na 50 jaar stilte de moordenaars te confronteren met hun daden: tijdens het opmeten van hun ogen.

Veel Indonesiërs zien de massamoord van toen als een noodzakelijke schoonmaakactie tegen ‘de communisten’. De feitelijke gebeurtenissen worden angstvallig verzwegen. De dappere Adi durft de moordenaars van zijn broer alles te vragen, maar kan vanwege mogelijke represailles zijn adres niet prijsgeven. Veel Indonesische crewleden staan ook anoniem op de aftiteling van de film.

The Look of Silence is de tweede documentaire van Joshua Oppenheimer over de Indonesische omgang met de massamoord op een miljoen (vermeende) communisten in 1965 en 1966. Eerder verscheen van de regisseur ook de prijswinnende docu The Act of Killing (European Film Award, Oscar-nominatie).

The Look of Silence is op 26 augustus om 21.30 uur te zien op het buitenterras van het Humanity House in Den Haag. Bij deze documentaire krijg je een kort verdiepingsprogramma cadeau: een lezing, een persoonlijk verhaal van een ervaringsdeskundige of een interview met de filmmaker.