'I am nojoom, age 10 and divorced' in arnhem

'I am nojoom, age 10 and divorced' in arnhem

18 november 2015

Als onderdeel van Movies that Matter On Tour, draait vanavond de speelfilm I Am Nojoom, Age 10 and Divorced van regisseur Khadija Al-Salami, om 19.00 uur in Focus, Arnhem. Na afloop vindt er een nagesprek plaats.

Wanneer ze nog maar acht jaar oud is, wordt Nojoom gedwongen te trouwen met een man van dertig. Ze weigert zich echter als echtgenote te gedragen. Ze ontsnapt aan de tirannie van haar man, om vervolgens een scheiding aan te vragen. Jemen kent geen wet die kindhuwelijken verbiedt, noch een minimale huwelijksleeftijd. Volgens traditioneel gebruik is het dus geoorloofd dat een oudere man trouwt met een meisje van acht. Mede door het systeem van bruidsschatten zijn meisjes pure handelswaar.

Regisseur Khadija al-Salami baseerde de film op de autobiografie van Nujood Ali, het meisje dat het symbool werd voor de schrijnende situatie van gedwongen kindhuwelijken in Jemen toen ze, nog maar tien lentes jong, de rechtszaal binnenwandelde en een scheiding aanvroeg. Al-Salami is een van Jemens eerste vrouwelijke filmmakers.

Klik hier alle films uit het On Tour-programma, speeltijden en plaatsen.