'drone' in den bosch, hilversum en groningen

'drone' in den bosch, hilversum en groningen

8 december 2015

Vanavond is om 19.15 uur in Verkadefabriek, Den Bosch, om 20.15 uur in Filmtheater Hilversum en om 21.00 uur in Vera Zienema, Groningen de documentaire Drone van regisseur Tonje Hessen Schei te zien.

De Verenigde Staten voeren in Pakistan al jaren drone-aanvallen uit met vele burgerslachtoffers. Drone onthult met welk leed en onrecht dit gepaard gaat: niet alleen nabestaanden en mensenrechtenadvocaten doen hun verhaal, maar ook de jonge dronepiloten, die vanuit de gamewereld worden gerekruteerd om van achter een scherm hun aanvallen uit te voeren.

Drone maakt duidelijk hoe dronetechnologie de aard van oorlogvoering radicaal verandert, doordat het mogelijk is om massaal, onzichtbaar en van grote afstand te doden. De film geeft een stem aan de criticasters, slachtoffers én daders, die strijden voor openheid en verantwoording. Drone laat een heldere stem horen in een nog nauwelijks gevoerde discussie, en maakt duidelijk hoe dringend noodzakelijk een politiek, juridisch en moreel debat over drone-inzet is.

Drone is onderdeel van Movies that Matter On Tour. Klik hier voor alle On Tour-films, speeltijden en plaatsen.