TVtip: 'The Act of Killing'

TVtip: 'The Act of Killing'

29 september 2015

Voormalige leiders van Indonesische doodseskaders gaan vijftig jaar terug in de tijd en spelen hun rol in de genocide van 1965 na in filmscènes. Dit resulteert in een documentaire die ons meevoert in de verbeelding van deze moordenaars en die in de woorden van The Guardian 'unforgettable, unmissable, horribly brilliant' is.
In de jaren zestig was de Indonesische Anwar Congo een lokale kruimeldief die kaartjes voor de film verkocht op de zwarte markt. Hij spiegelde zichzelf aan de wapentrekkende helden van het witte doek. Samen met zijn vrienden waande hij zich ‘als gangsters in een film’. Ze waren woedend op de communisten, die de populaire en winstgevende Amerikaanse films boycotten. Toen de regering van president Soekarno in 1965 werd omvergeworpen door het leger, namen Anwar en zijn vrienden deel aan de massamoord op meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen. De voormalige moordenaars zijn trots op hun verleden en staan te popelen om het opnieuw vorm te geven in filmscènes met uitgebreide decors, kostuums, vuurwerk en vrijwilligers die als slachtoffer fungeren.

Joshua Oppenheimer's The Act of Killing opende in 2013 het Movies that Matter Festival en is vanavond om 23.00 uur te zien op NPO 2. Morgen is om dezelfde tijd het vervolg The Look of Silence te zien.