Het Movies that Matter Festival van start

Het Movies that Matter Festival van start

25 maart 2011

Gisteravond, donderdag 24 maart, opende burgemeester Van Aartsen van gemeente Den Haag in Theater aan het Spui het Movies that Matter Festival. "De movies that matter op het festival bewegen mensen ('moving people'). Ze brengen mensen naar Den Haag, ze maken ons wakker, ze laten ons opschrikken. De films die er toe doen, brengen ook ménsen die er toe doen: de mensenrechtenactivisten", zo sprak van Aartsen.

De burgemeester benadrukte in zijn openingswoord het belang van film en refereerde daarbij aan de protesten in Noord-Afrika. De beelden van Tunesië en Libie raken ons en zetten ons in actie. Den Haag is trots dat zij het podium mogen zijn van het Movies that Matter Festival, een festival dat goed past in de tweede stad van de Verenigde Naties.

De presentator van de avond, Menno Bentveld, gaf na Van Aartsen het woord aan directeur van het festival Taco Ruighaver, ‘a man with a mission': "Jaarlijks worden 70.000 kinderen in China verkocht, Europa kent 100.000 illegalen en 70.000 boeren plegen jaarlijks zelfmoord in Inda. Wat doen deze cijfers je?" Helemaal niets. Movies that matter geven de harde cijfers een gezicht. Ze vertellen over de mensen achter de feiten. Taco: "Pas als we dat gezicht zien, het echte vlees en bloed, begrijpen we de feiten en staan we voor ze open."

Dan is het tijd voor de openingsfilm Todos tus muertos van regisseur Carlos Moreno, over de immer voortdurende burgeroorlog in Colombia. Het is een tragikomedie, waar op absurdistische wijze de tragedie van het dagelijkse leven in het Zuid-Amerikaanse land in beeld wordt gebracht. Op een ochtend vindt de schele boer Salvador een berg lijken in zijn maïsveld. In paniek fietst hij naar het dorp om de autoriteiten te waarschuwen. Maar op deze verkiezingsdag heeft niemand oor voor zijn verhaal. "Komedie is een manier om mensen te betrekken bij het onderwerp," aldus de producent Diego Ramirez, die samen met ‘de schele boer' (Alvaro Rodriguez) en ‘de burgemeester' (Jorge Herrera) uit de film geïnterviewd worden na de film.

Todos tus muertos is voortgekomen uit een bestaande situatie. Op de grens van twee dorpen werd een stapel lijken gevonden. Ramirez: "Het bizarre was dat de burgemeesters van de twee dorpen zich niet druk maakten om de overleden mensen, maar om wie de cijfers moest opnemen in het register. De lichamen in onze film staan symbool voor die lijken zonder identiteit."

De drie Colombianen vertellen dat ze de film tot nog toe één keer hebben vertoond in hun land, in de stad Cartagena tijdens een festival. De reacties waren positief; mensen moesten lachen. Ramirez: "Een vrouw zei tegen mij dat ze het zo erg vond dat ze moest lachen om de hele situatie."

De film is opgenomen in het kleine dorpje Andalucía. Door de dorpsbewoners te betrekken bij de film en het verhaal, werkte iedereen mee en werden de bewoners deel van de film. Ondanks de hitte en de lange dagen. Maar ook de filmmakers werden opgenomen in de feesten, dansen en tradities van het dorp.

Na afloop was er een feestelijke borrel in de foyer van Theater aan het Spui met muziek van The Strong and Silent Types.