Westerse illusies in Afghanistan

Westerse illusies in Afghanistan

26 maart 2011

Vrijdagavond volgde na de vertoning van Camp Victory, Afghanistan een debat over het effect van trainingsmissies in Afghanistan. Regisseur Carol Dysinger volgde voor haar documentaire jarenlang een Amerikaanse trainingseenheid in Herat. Ze begon haar project in een illusie: ‘ik was als een kind op zoek naar iets wat niet bestond'. Naast Dysinger namen Candace Rondeaux, Willem van de Put en Antoinette de Jong deel aan het debat.

Vergeten oorlog

Dysinger ging naar Afghanistan om een ‘vergeten oorlog' in beeld te brengen, nadat de media hun aandacht naar Irak hadden verlegd. Wat een verhaal over de opbouw van een groots land moest worden, werd een film over een uitputtende en lange strijd. Op de vraag of Camp Victory, Afghanistan een algemeen beeld geeft van het leger in Afghanistan, antwoordt Dysinger behoudend: ‘ik geef slechts één beeld, was op één plek'.

Candace Rondeaux is Senior Analyst-Afghanistan van International Crisis Group en auteur van het rapport ‘A Force in Fragments', het resultaat van een onderzoek naar de etnische rivaliteit binnen het Afghaanse leger. Volgens haar is de film representatief is voor de situatie in het land ‘er heerst een bepaalde bitterheid onder de Afghaanse militairen, gevormd door de tragedies die ze de afgelopen decennia moesten doorstaan'.

Wantrouwen

Deze verbittering wordt gesymboliseerd door de volhardende, maar zichtbaar vermoeide Afghaanse generaal Fazil Ahmad Sayar. Hij dient zijn hele leven het Afghaanse leven en is nu leider van het 207e corps in Herat. De documentaire laat zien hoe het gebrek aan vertrouwen van de Amerikanen in de Afghaanse soldaten een van de grootste struikelblokken vormt. De Afghanen houden zich slecht aan afspraken en er is een risico dat ze overstappen naar ‘de andere zijde'. Generaal Fazil Ahmad Sayar is daar nuchter in: ‘you can't train them if you can't trust them'. Oftewel: zorg dat je hen kunt vertrouwen.

Westerse show

De generaal waardeert de Amerikaanse hulp, maar wijst de trainingseenheid ook op de verschillen tussen de Afghanen de Amerikanen. ‘Een Westerse show en een verspilling van tijd en geld', noemt HealthNet TPO -directeur Willem van de Put de trainingsmissie in Afghanistan onverbloemd. ‘We dringen de Afghanen een leger op waarvan we niet eens weten wie het gaat leiden', aldus de directeur van de internationale hulporganisatie.

HealthNet TPO is de met drieduizend medewerkers de grootste hulporganisatie in Afghanistan. Van de Put zegt dat de Westerse militaire ‘embrella' overbodig is, lokale leiders moeten verantwoordelijk worden voor de veiligheid in hun gebied. Antoinette de Jong heeft als journalist jarenlange ervaring in Afghanistan. Volgens haar is ook de huidige Nederlandse trainingsmissie in Afghanistan tijdsverspilling ‘we houden ons niet bezig met de hoofdzaken, mensen die niets hebben, gaan niet om de goede redenen het leger in'.

Een debat met een kritische blik richting de Westerse militaire hulp. Het afsluitende woord van Moderator Lars van Troost: ‘ik hoopte dat we hier tot een oplossing zouden komen voor dit issue, maar helaas. Wellicht volgend jaar.'

Camp Victory, Afghanistan wordt ook vandaag, 26 maart, vertoond om 16.15 uur en maandag om 19.30 uur. Aansluitend op beide vertoningen is er een interview met regisseur Carol Dysinger.

Foto's van het debat volgen.