Iraakse vermisten krijgen een gezicht

Iraakse vermisten krijgen een gezicht

26 maart 2011

Vanmorgen vond binnen het programma van de Trouw Publieksdag een vertoning plaats van de speelfilm Son of Babylon, gevolgd door een interview met de filmmaker. ‘Bij vermisten gaat het niet om cijfers, het gaat om die ene persoon', zegt regisseur Mohamed Al-Daradji in het interview.

 

In Son of Babylon zijn de 12-jarige Ahmed en zijn grootmoeder op zoek naar hun vader en zoon, die al jarenlang spoorloos is. Het is het verhaal als die van veel Irakezen. Al-Daradji: ‘In Irak zijn, hoewel geen exacte cijfers bekend, ongeveer een miljoen mensen vermist. Veel van het hen liggen in een massagraf.' In 2010 startte hij met andere filmmakers de Iraq's Missing Campaign, een initiatief van The Iraq's Missing Persons Organisation. ‘Met deze campagne willen we vermisten een gezicht geven', vertelt de Iraaks-Nederlandse filmmaker.

Fictie en realiteit

Journaliste en actrice Nazmiye Oral interviewt Al-Daradji. Zij en het publiek zijn benieuwd naar hoe hij de hoofdrolspeelster heeft gecast. ‘De zoektocht in Noord-Afghanistan bracht me bij de vrouw die al meer dan 20 jaar haar man moet missen. Ze was de enige die zonder tranen haar tragische verhaal deed. Ze zat vijf jaar in de gevangenis, waar ze haar zoon verloor', aldus de regisseur.

 

Door de persoonlijke ervaringen van de spelers en de crew is de scheidingslijn tussen fictie en realiteit flinterdun. Zo dun, dat de emoties eenmaal zo heftig waren, dat het team besloot de volgende dag verder te filmen. ‘Ik denk dat ons samenzijn veel veranderde in haar', zegt de Al-Daradji over de hoofdrolspeelster.

 

Vergeving

Musa, een man met wie Ahmed en zijn grootmoeder bevriend raken, wordt gespeeld door de neef van Al-Daradji. Een rol die in eerste instantie niet in het script stond: ‘Mijn neef heeft net als Musa Hoesseins leger gediend. In 2003, 2004 geloofde ik niet in vergeving, ik had teveel wraakgevoelens. Mede door de gebeurtenissen in 2005 zag ik in dat wraak geen oplossing is. Veel mensen werden gedwongen vreselijke dingen te doen, ze hadden geen keus'.

De grootmoeder van Ahmed symboliseert in de film het proces van woede naar vergeving. Zij heeft, in tegenstelling tot de intrigerende Ahmed, in eerste instantie veel moeite met het verleden van Musa. Vergeving is iets waar Irak nog niet aan toe is: ‘Toen ik met het idee kwam van Musa's personage, vond het filmteam dit eigenlijk te vroeg. En ook uit de reacties van veel Irakezen, bleek dat het land nog niet klaar is om te vergeven', aldus de filmmaker. In Son of Babylon heeft zijn grootmoeder Ahmed nodig om vergiffenis te schenken, wellicht hebben de Irakezen de tijd nodig.

Door de petitie te tekenen van de Iraq's Missing Campaign, strijdt u mee voor de erkenning van de massagraven in Irak.

Son of Babylon is nog tweemaal te zien:

  

zondag 27 maart 2011 - 16:30

Friso Wiersum van Vrede van Utrecht interviewt na de vertoning filmmaker Mohamed Al-Daradji

maandag 28 maart 2011 - 16:30

Hassnae Bouazza interviewt na de vertoning filmmaker Mohamed Al-Daradji.