Activisten middelpunt van A Matter of ACT-night

Activisten middelpunt van A Matter of ACT-night

27 maart 2011

Zaterdagavond vond in aanwezigheid van Hilina Jilani, Amnesty Nederland-directeur Eduard Nazarski, Bianca Jagger en negen mensenrechtenactivisten de A Matter of ACT-night plaats. Het was de feestelijke opening van het hoofdprogramma A Matter of ACT, waarin tien mensenrechtenactivisten centraal staan.

 

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, opende: ‘Voor twintig jaar geleden bestond de term mensenrechtenactivist niet. Uiteraard bestonden de mensen wel, maar we noemden ze activist, of slachtoffer.' Hij wijst het publiek op het belang van beeld en vergelijkt de situatie nu met 50 jaar geleden, toen Amnesty International werd geboren: ‘Er zijn nagenoeg geen foto's van activisten van toen, maar er is veel beeld van het heden. Mede daarmee zetten we mensenrechtenactivisten op in de schijnwerper.'

 

Hina Jilani 

Voormalig speciaal VN-rapporteur en speciale gast van de A Matter of ACT-night Hina Jilani zegt vereerd te zijn voor zoveel bijzondere mensen te mogen spreken: ‘Activisten houden zich bezig met de meeste essentiële activiteiten van deze tijd en zijn misschien wel de meest bedreigde mensen ter wereld'.

 

Jilani weet hoe het is om als mensenrechtenactivist bedreigt te worden. Als juriste kwam ze onder andere op voor de rechten van vrouwen uit haar geboorteland Pakistan. In haar loopbaan heeft ze met veel activisten samengewerkt: ‘Soms zijn ze zelf er nauwelijks bewust van dat ze mensenrechten verdedigen, en komen ze er op een pijnlijke manier achter als ze gearresteerd worden'.

 

Videoboodschap Aung San Suu Kyi

Van de tien mensenrechtenactivisten die centraal staan in het A Matter of ACT-programma, was alleen de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi niet aanwezig. Hoewel ze niet langer onder huisarrest staat, durft ze Birma niet te verlaten. Wel had ze een videoboodschap voor het publiek, opgenomen door Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. ‘Films bewegen mensen, ze creëren meer respect voor mensenrechten', sprak ze over het belang van festivals als Movies that Matter.

 

Kleine daad, grootse gevolgen

In de documentaire A Small Act laat de Zweeds-Duitse lerares Hilde Back zien hoe een kleine daad grote gevolgen heeft. Ze sponsorde de opleiding van de Keniaanse Chris Mburu, die opklom tot mensenrechtenadvocaat bij de Verenigde Naties. Astrid Joosten interviewde Hilde Back, Chris Mburu en zijn zus Jane.

 

De sponsoring door Hilda Back had veel meer gevolgen dan ze had verwacht. In 2001 richtte Chris Mburu het Hilde Back Education Fund op om ambitieuze Keniaanse kinderen dezelfde kans te geven als hij ooit kreeg. De Zweedse over haar goede daad: ‘Iets goeds doen heeft hetzelfde effect als rimpeling op het wateroppervlak. Net als slechte daad, helaas'.

 

Woensdag, op de slotavond van het festival, worden de Gouden Vlinders uitgereikt, de prijzen binnen het A Matter of ACT-programma. De jury wordt voorgezeten door Bianca Jagger, de andere leden zijn: filmmakers Mohamed Al-Daradji en Pamela Yates, Frans Huijnen, directeur Commissie Gelijke Behandeling en actief binnen Amnesty International en filmjournaliste Belinda van de Graaf.

 

A Small Act is nog te zien op:

 

Maandag 28 maart 2011 - 14:00

Na de vertoning interviewt Marlieke Kieboom (ISS) Chris Mburu en Hilde Back.  

 

Foto's van de A Matter of ACT-night volgen.