Blood in the Mobile: wie is verantwoordelijk?

Blood in the Mobile: wie is verantwoordelijk?

26 maart 2011

Documentairemaker Frank Poulsen reisde af naar de Bisie-mijn in Congo om met eigen ogen te zien wie er geld verdient aan het winnen van de mineralen voor mobiele telefoons, zoals te zien is in Blood in the Mobile. De productie van mobiele telefoons kent een zwarte, bloederige kant. Zaterdagmiddag 26 maart volgt na de vertoning van Blood in the Mobile een panelgesprek onder leiding van Jeroen Kramer. Wat moet een bedrijf als Nokia doen om te voorkomen dat de productie van het product bijdraagt aan de conflicten in de wereld, in dit geval in Congo?

Het gesprek na de film is intens. In de film hebben we gezien hoe Nokia journalist Poulsen ontwijkt en om de tuin leidt. Head Customer Care van Nokia, Jurgen Anthoni, vertegenwoordigt bij het gesprek het bedrijf en geeft direct toe dat zijn collega's niet goed in staat zijn geweest om de situatie uit te leggen. Jeroen Kramer gaat met hem én met Europarlementariër Judith Sargentini van Groen Links, Tim Steinweg van SOMO, CSR-manager Sven Drillenburg Lelijveld van KPN en zo'n driehonderd festivalbezoekers het gesprek aan.

Bekendmaking supply chains
Judith Sargentini pleit voor het bekendmaken van supply chains van grote, internationale bedrijven,. Op die manier is het inzichtelijk waar producten vandaan komen en krijgen consumenten ook de gelegenheid om te beoordelen of ze een product willen. In de Verenigde Staten ligt er een wet op tafel die Amerikaanse bedrijven verplicht om transparant te maken waar materialen vandaan komen. In Europa hoor je hier echter nog niets over.

Nokia maakt haar supply chain echter niet bekend. Anthoni: "Dat ligt te gevoelig, omdat we te maken hebben met concurrerende bedrijven." In de zaal is verontwaardiging hoorbaar. Anthony onderstreept dat sinds de film (gemaakt in 2009) Nokia wel verschillende stappen heeft gezet om de handel ‘eerlijk' te maken. Zo maken ze gebruik van twee gecertificeerde bedrijven in Congo die de materialen bewerken. Deze certificaten zeggen echter niets over hoe de materialen gewonnen worden.

Boycotten handel Congo?
Is het boycotten van materialen uit Congo dan een oplossing? Steinweg: "Nee. SOMO heeft een paar maanden geleden een onderzoek hiernaar afgerond en daaruit bleek dat het boycotten van de handel met Congo zou betekenen dat er de conflicten verhevigen." Volgens hem ligt de verantwoordelijkheid bij een ieder: de handeldrijvende bedrijven, de consument en de overheden. Als je als consument je koopkracht gebruikt, zullen bedrijven zich wel moeten aanpassen. Sargentini: "Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat bedrijven transparant zijn."

Alternatieve materialen
"Nokia is hard bezig om gebruik te gaan maken van alternatieve materialen, materialen waar geen conflicten mee gemoeid zijn", aldus Anthoni. Volgens Sargentini los je hiermee de conflicten niet op, omdat de mineralen altijd weer nodig zijn voor andere producten. Wél is het duurzaam om ook andere materialen te gebruiken.

Het panelgesprek lijkt na drie kwartier meer vragen te hebben opgeroepen dan beantwoord. Over het algemeen zijn alle panelleden optimistisch. Het is een goed gegeven dat er op dit moment wordt gesproken in de wereld over verantwoord ondernemen, over het maken van wetten en over de rol van overheden hierin. De vraag is waar dit uiteindelijk tot leidt. Hierover werd nog behoorlijk nagesproken in de foyer van Theater aan het Spui.

Blood in the Mobile is vaker te zien op het festival:

Zondag 27 maart, 16:45 uur, Filmhuis Den Haag zaal 1

Dinsdag 29 maart, 21:15 uur, Filmhuis Den Haag zaal 2