Zhara Naheile in debat vrouwenbesnijdenissen

Zhara Naheile in debat vrouwenbesnijdenissen

28 maart 2011

Zondag 27 maart, na afloop van de uitverkochte vertoning van Sarabah, waarin Sister Fa geportretteerd is, debatteerden Sister Fa, Marja Extercate, onderzoeker bij kenniscentrum Pharos, James Owie, de Nigeriaanse ambassadeur van Stop Vrouwenbesnijdenissen, wethouder Rabin Baldewsingh en Zahra Naleihe van de Federatie Somalische Associatie Nederland over vrouwenbesnijdenissen in Nederland en Afrika. Journaliste Renate van der Zee leidde het gesprek. De rode draad: de juiste communicatie is dé manier om vrouwenbesnijdenissen tegen te gaan.

De Senegalese Sister Fa, zelf besneden, probeert door middel van educatie en muziek de eeuwenoude traditie in haar land te doorbreken. "Wil je dat mensen open staan voor een gesprek over besnijdenissen, dan moet je je goed inleven in deze mensen. Je moet je neutraal opstellen en je woorden zo aanpassen dat ze naar je willen luisteren. Zo gebruik ik zelf het woord ‘besnijdenis' en niet ‘verminking'."

Probleem van de samenleving

Volgens James Owie zijn de mannen alleen te overtuigen met feiten: "De Afrikaanse man is trots en wil zijn cultuur beschermen. Door je bij het overbrengen van je boodschap te baseren op feiten, zoals de gevaren van besnijdenissen laten zien, kun je ze goed overtuigen." Zahra Naheile benadrukt dat de traditie niet alleen maar een zaak van de vrouwen is, het moet benaderd worden als een probleem van de samenleving en al op vroege leeftijd moet er met kinderen over gesproken worden.

Psychologische hulp

In Nederland zijn vrouwenbesnijdenissen verboden en wordt geprobeerd de besnijdenissen te voorkomen. Marja Extercate vertelt dat er nog niet genoeg wordt gedaan. De mensen die al besneden zijn worden vaak vergeten. Zo'n dertig procent hebben een angstsyndroom of depressie overgehouden aan hun besnijdenis. Op dit moment geeft Pharos trainingen aan verloskundigen over hoe ze besneden vrouwen moeten laten bevallen, zodat ze voorbereid zijn en zeker kunnen handelen. Daarnaast krijgen besneden vrouwen psychologische en medische zorg.

Verklaring GGD

Naheile vertelt dat het in Nederland nu mogelijk is om een verklaring van de GGD, getekend door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie te krijgen waarin staat dat vrouwenbesnijdenissen verboden en gevaarlijk zijn. Wanneer Afrikaanse gezinnen voor vakantie teruggaan naar hun land van herkomst, kunnen ze hun families deze verklaring tonen. Op die manier kunnen ze beter beargumenteren waarom zij hun kind niet willen laten besnijden.

Gemeente Den Haag

"De gemeente Den Haag neemt het onderwerp vrouwenbesnijdenissen heel serieus," aldus Baldewsingh. Het onderwerp wordt besproken op scholen en voor de zomervakantie, waarin veel Afrikaanse kinderen langs hun familie gaan in hun land van herkomst, wordt er campagne gevoerd. Bovendien houden de verschillende betrokken instituten het gedrag de kinderen na de vakanties nauwlettend in de gaten.