Emotioneel einde talkshow na wereldpremière 'When They Are All Free'

Emotioneel einde talkshow na wereldpremière 'When They Are All Free'

30 maart 2011

Na de wereldpremière van When They Are All Free, een documentaire van de BBC over vijftig jaar Amnesty International, vond dinsdagavond een talkshow plaats. Bianca Jagger, filmmaker James Rogan, hoogleraar Costas Douzinas en Lars van Troost van Amnesty International spraken in een prettig vol Theater aan het Spui na over de film en het werk van de mensenrechtenorganisatie.

 

Het werd een debat over onder andere de inhoud van de film, de universaliteit van mensenrechten en de sluiting van Guantánamo Bay. When They Are All Free laat zien hoe één man het initiatief nam tot wat uitgroeide als één van de meest invloedrijke ngo's ter wereld. Amnesty International stond de afgelopen decennia voor vele uitdagingen, en zal dat in de toekomst blijven staan.

‘We zullen nooit in in het paradijs belanden, er zal altijd een nieuwe groep zijn die onderdrukt wordt', is de nuchtere visie van Lars van Troost. Hij kaart ook het verschil aan tussen het bestrijden van armoede en het strijden voor mensenrechten. ‘China bijvoorbeeld bestrijdt armoede, maar creëert duidelijke geen empowerment onder haar bevolking', aldus het hoofd Externe Betrekkingen bij Amnesty Nederland.

Universele mensenrechten

Bianca Jagger is onder meer lid van de Executive Director's Leadership Council of Amnesty International USA. Ze zegt een groot geloof te hebben in de universaliteit van mensenrechten: ‘Amnesty vecht voor universeel respect voor mensenrechten over de hele wereld.' Volgens Van Troost zullen er altijd verschillende politieke en sociale systemen bestaan, maar houdt dat niet weg dat ‘de gedachte van universele mensenrechten er moet zijn'.

De film is niet alleen maar lovend over het werk van Amnesty, het brengt ook zwakke plekken van de organisatie in beeld. Dit bevestigt regisseur James Rogan: ‘De film brengt ook misstappen van de organisatie naar voren. Het was wel lastig om mensen te vinden die kritiek wilden uiten op Amnesty.' Ook vertelde Rogan dat hij het interview met Irene Kahn niet in de documentaire heeft opgenomen, omdat het geen goede aanvulling was op deze film.  

Guantánamo Bay

De onvoldane belofte van president Obama om Guantánamo Bay te sluiten, krijgt veel kritiek van het panel. Jagger: ‘Guantánamo Bay is een façade tegen de mensenrechten'. Volgens Van Troost ligt de situatie complex: ‘Nu schuldigen zijn gemarteld, kunnen ze geen eerlijk proces meer krijgen. De zware jongen zullen moeten worden vrijgelaten.'

Emotionele reactie

Het inhoudelijke debat eindigt met een emotionele reactie uit het publiek, als symbool voor het belang van de verdediging van mensenrechten.'Waarom verdwijnen er nog steeds zoveel mensen onterecht in de meest vreselijke gevangenissen? Waarom is hier niet meer aandacht voor?', is de boze vraag van een toeschouwer. Volgens Jagger doet Amnesty wat ze kan: ‘We maken rapporten over schendingen als in Guantánamo Bay en Afghanistan. Het is niet onze schuld, maar het is buitensporig dat de Verenigde Staten Guantánamo Bay heeft'.