En de winnaar is...

En de winnaar is...

31 maart 2011

Woensdagavond 30 maart vond de Award Ceremony van het festival plaats. Het festival trok dit jaar weer meer publiek. Vorig jaar bezochten 14.500 mensen het evenement, dit jaar waren dat er 17.500. De Palestijnse activist Ayed Morrar en onder andere de documentaires Sarabah en Impunity vielen in de prijzen.


A Matter of ACT Awards

Het Movies that Matter Festival stelde ook dit jaar vooraanstaande activisten centraal in tien documentaires binnen het hoofdprogramma van Amnesty International: A Matter of ACT. De internationale jury, bestaande uit Bianca Jagger (voorzitter), mensenrechtenvoorvechtster en oprichter/voorzitter van de Bianca Jagger Human Rights Foundation, filmmaker Mohamed Al-Daradji, Frans Huijnen (directeur Commissie Gelijke Behandeling), filmmaker Pamela Yates en filmjournaliste Belinda van de Graaf, koos de winnaars en bekroonde hen met Gouden Vlinders.De eerste Gouden Vlinder, de A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000), ging naar de Palestijnse Ayed Morrar. Morrar verbindt Fatah- en Hamasleden en Israëli's in hun vreedzame strijd tegen de verwoesting van zijn dorp Budrus door de Israëlische scheidingsmuur.


De jury kende bovendien een Special Jury Award toe aan de drie Aziatische activisten Suciwati Munir, Angkhana Somchai en Padma Perera uit de film Unjust van Josefina Bergsten. Drie dappere vrouwen die strijden voor gerechtigheid nadat hun mannen zijn omgebracht door de geheime politie.


De tweede Gouden Vlinder, de Documentary Award (€4.000), wordt aan de regisseur van de beste film uit dit programma toegekend en ging naar Maria Luisa Gambale en Gloria Bremer voor Sarabah. Deze documentaire laat zien hoe de Senegalese Queen of Hiphop Sister Fa zich inzet tegen vrouwenbesnijdenis.

 

The Jungle Radio ontving een Special Jury Mention. Yamileth Chavarría heeft een radiozender opgericht in de jungle van Nicaragua met een unieke missie: het aanvechten van het veelvoorkomende huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen.


Camera Justitia Award

Het Camera Justitia programma belicht het thema mensenrechten en gerechtigheid met films en debatten over internationaal recht, rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid en telde zeven films met aansluitend debatten.

De jury voor de Camera Justitia Award bestond uit juriste Lousewies van der Laan (voorzitter), Andrea Kuhn, directeur Perspektive Filmfestival der Menschenrechte in Neurenberg en documentairemaker John Appel. De jury kende de Zilveren Vlinder, de Camera Justitia Award en een geldprijs van € 3.000, toe aan de regisseurs van de film Impunity: Juan José Lozano en Hollman Morris. Impunity vertelt over een speciaal opgerichte Commissie voor Vrede en Recht die bewijslast verzamelt tegen paramilitaire eenheden in Colombia.


VARAgids Publieksprijs

Het publiek van het Movies that Matter Festival koos de speelfilm Min Dît - The Children of Diyarbakir van Miraz Bezar als winnaar van de VARAgids Publieksprijs. Deze ontroerende film vertelt over Turks Koerdische kinderen die het slachtoffer worden van de politieke strijd. De regisseur ontvangt een bedrag van € 5.000.


MovieSquad AllRights Award

De film Neukölln Unlimited van Agostino Imondi en Dietmar Ratsch won de MovieSquad AllRights Award. De MovieSquad Jongerenjury bestond uit vijf jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Zij bekroonden deze levendige documentaire over gevluchte jongeren uit Libanon die opgroeien in de Berlijnse wijk Neukölln. De regisseur ontvangt € 2.000 voor promotie van de film en maakt kans opgenomen te worden in één van de filmeducatieve programma's van EYE Film Instituut Nederland.


Students' Choice Award

Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde de documentaire The Green Wave van Ali Samadi Ahadi met de Students' Choice Award. In deze film wordt aan de hand van geanimeerde blogs en tweets de Iraanse Groene Revolutie in 2009 verbeeld. De regisseur ontvangt een geldprijs van € 1.000. De Students' Choice Award wordt mede mogelijk gemaakt door De Haagse Hogeschool.