Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

8 maart 2017

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: deze dag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

Op het Movies that Matter Festival, dat plaatsvindt van 24 maart t/m 1 april zijn films te zien van vrouwelijke makers én over vrouwenrechten. In de documentaire What Tomorrow Brings zien we hoe de vrijgevochten Razia Jan in een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje de allereerste meisjesschool opricht. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven, en op de school hebben ze een veilige haven waar ze kunnen dromen van een betere toekomst.

Dil Leyla vertelt het verhaal van Leyla Imret; zij ontvluchtte op vijfjarige leeftijd haar geboortedorp Cizre in Turkije, nadat haar vader, een Koerdische vrijheidsstrijder, was vermoord. Na twintig jaar keert zij terug om direct de jongste burgemeester van het land te worden.

In de speelfilm A Good Wife volgen we de welgestelde vijftigjarige Milena, die in een luxe buitenwijk van Belgrado met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder vervult. Ze ontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze een onthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt en tegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is. Bekijk hier het volledige filmprogramma.