Gouden Vlinders A Matter of ACT, Students' Choice en MovieZone uitgereikt

Gouden Vlinders A Matter of ACT, Students' Choice en MovieZone uitgereikt

30 maart 2017

Tijdens de feestelijke Award Ceremony zijn gisteravond in Theater aan het Spui de Awards uitgereikt voor de competities A Matter of ACT, MovieZone en Students' Choice.

Voorzitter van de A Matter of ACT jury, Lilian Gonçalves-Ho Kang You (voormalig voorzitter Amnesty International), reikte gisteravond de A Matter of ACT Documentary Award uit, bestaande uit de Gouden Vlinder en 5000 euro, aan filmmaker Mahamat-Saleh Haroun voor de film Hissein Habre, A Chadian Tragedy. De filmmaker geeft een stem aan de slachtoffers van het gewelddadige regime van Hissein Habré, voormalig dictator van het Afrikaanse Tsjaad. Habré werd in mei 2016 in Senegal veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid: verkrachting, gedwongen slavernij en ontvoering.

De A Matter of ACT Human Rights Award, bestaande uit de Gouden Vlinder en 5000 euro, ging naar Saliha Ben Ali uit de film The Empty Room. Haar zoon verliet België om in Syrië de wapens op te pakken, waar hij kwam te overlijden. Nu zet zijn moeder zich in om te voorkomen dat meer jongens besluiten hetzelfde pad te bewandelen.

Lysaifeni Wout en Tim Verheij van de studentenjury reikten de Students' Choice Award, bestaande uit de Gouden Vlinder en € 2.500 euro, uit aan filmmaker Roland Vranik voor zijn film The Citizen.  In deze ontroerende speelfilm wil de Afrikaanse vluchteling Wilson graag Hongaars staatsburger worden. Hij wordt verliefd op zijn lerares Mari en de liefde is wederzijds, maar hun relatie wordt bemoeilijkt door de illegale Iraanse vluchteling Shririn, die bij Wilson is ondergedoken.

De MovieZone Award en € 1.500 euro ging naar filmmaker Guido Hendrikx voor de documentaire Stranger in Paradise. Een leraar vertelt pas gearriveerde migranten in een vluchtelingenkamp in Sicilië drie verschillende verhalen over hun toekomst in fort Europa. In de debuutfilm van Guido Hendrikx, openingsfilm van IDFA 2016, zien wij de absurde dilemma's van Europa's immigratiekwestie.

De jongerenjury overhandigt aanstaande vrijdag na de vertoning van Stranger in Paradise om 18.30 uur in Theater aan het Spui aan de filmmaker.

The Citizen is nog te zien op vrijdag 31 maart 2017 - 18:30 Zaal 5, Filmhuis Den Haag. Koop hier kaarten.
Stranger in Paradise is nog te zien op vrijdag 31 maart 2017 - 18:30 Theater aan het Spui Kleine Zaal.
Koop hier kaarten.