De Vrijheidslezing: Eva Schloss

De Vrijheidslezing: Eva Schloss

16 juni 2017

De 18e Vrijheidslezing in De Balie wordt gehouden door de 87-jarige Eva Schloss. In 1938 vlucht het Weense gezin Schloss voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet ze Anne Frank die haar overbuurmeisje is. In 1944, voor hun deportatie naar Auschwitz, zit Eva met haar familie gevangen in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein. Grenzend aan toenmalig kantongerecht, nu De Balie. Eva Schloss overleeft Auschwitz, en heeft nadien veertig jaar lang niet gesproken over de verschrikkingen die ze daar meemaakte. Na de oorlog trouwde Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne- Frank. Eva is dus haar stiefzus.

Sinds 1985 onderwijst Eva Schloss actief over de Holocaust. Ze ontving een Eredoctoraat in Burgerlijk Recht aan de Universiteit van Northumbria en beheert het Anne Frank Educational Trust in het Verenigd Koningrijk. De zowel positieve als negatieve invloed die Anne Frank op het leven van Eva heeft gehad wordt beschreven in haar boek After Auschwitz (2014). Eva Schloss geeft nog dagelijks lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld.
In juni keert Eva terug naar De Balie om op deze voor haar beladen plek te reflecteren op haar leven en de actualiteit tijdens haar Vrijheidslezing.

Dit programma is in samenwerking met actrice en filmmaker Martha van der Bly die momenteel de documentaire Eva’s Mission maakt, een film over het bewogen leven van Eva Schloss. Lees meer.

16 juni in De Balie in Amsterdam om 20.00 uur.