PIRIPKURA wint de Amsterdam Human Rights Award

PIRIPKURA wint de Amsterdam Human Rights Award

16 november 2017

Gisteren is tijdens de openingsavond van IDFA 2017 bekend gemaakt dat Piripkura de winnaar is van de Amsterdam Human Rights Award. “Met dit aangrijpende en bijzondere verhaal raken de filmmakers aan een brede reeks van kwesties die hoog op de wereldagenda voor mensenrechten zouden moeten staan", schreef de jury, waaronder ons artistiek directeur Dirk van der Straaten.

Piripkura toont de tragiek van de inheemse volken van de Amazone en het stelselmatige geweld tegen hen. Twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura leven nog op nomadische wijze in de Amazone, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Om de beschermde status van het stuk regenwoud waar zij wonen in stand te kunnen houden, moet bewezen worden dat de twee indianen nog leven. Daarom trekt Jair Candor om de paar jaar de jungle in, op zoek naar de twee mannen, Pakyî en Tamandua.

De award wordt op 20 november in Tuschinski uitgereikt door de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. Kun je de vertoningen van de genomineerde mensenrechtendocumentaires niet bezoeken tijdens IDFA? De films zijn in 2018 ook te zien zijn tijdens ons festival.