30 vrouwen gearresteerd in Cuba

30 vrouwen gearresteerd in Cuba

18 maart 2010

Laura Pollán Toledo, een van de eregasten van het programma A Matter of ACT op het Movies that Matter Festival, is opgepakt bij een demonstratie van de 'Dames in wit' in Cuba. De 'Dames in wit' worden geportretteerd in de festivalfilm Women in White.

Woensdag 17 maart, zeven jaar na de Zwarte lente, zijn dertig vrouwen gearresteerd in Cuba. De 'Dames in wit' herdachten de arrestatiegolf van 2003, waarbij 75 mannen, waaronder intellectuelen, journalisten en schrijvers, werden opgepakt. Hiervan zitten nog steeds 53 mensen vast. De gearresteerde vrouwen zijn afgevoerd naar het huis van een van hun leiders.

De situatie van de opgepakte dissidenten van 2003 staat weer volop in de aandacht nadat een van de dissidenten, Orlando Zapata Tamayo, afgelopen februari stierf na hongerstaking. Ook andere gevangenen zijn aan het hongerstaken. De moeder van Tamayo liep ook mee in de demonstratie van woensdag 17 maart.

Amnesty International riep president Castro op om de gevangenen vrij te laten, maar tot nog toe worden dergelijke verzoeken van mensenrechtenorganisaties van de hand gewezen als pro-Amerikaans.