Deze Activist-films komen naar MtMF18

Deze Activist-films komen naar MtMF18

8 februari 2018

In competitieprogramma Activist (voorheen A Matter of ACT) zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. De activisten uit de films zijn (waar mogelijk) aanwezig op het festival. Tijdens de feestelijke Activist Night op woensdag 28 maart staan zij in de spotlights.

Een internationale jury bestaande uit bekroont de beste film uit de competitie met de Gouden Vlinder Activist Documentary Award en €5000. Voor de activisten is er de Gouden Vlinder Activist Human Rights Award en €5000. De jury bestaat uit juryvoorzitter Lilianne Ploumen, acteur Achmed Akkabi, regisseur en directeur van het Karama Beirut Human Rights Film Festival Haytham Chamass, Prof. Helen Duffy (Gieskes Chair of International Human Rights and Humanitarian Law) en regisseur Beth Murphy,

Als eregast komt de Zuid-Afrikaanse Kumi Naidoo naar het festival. Bekend als voormalig anti-apartheidsactivist en directeur van Greenpeace, treedt Naidoo in augustus 2018 aan als de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International. Op zaterdagavond 24 maart introduceert hij in Theater aan het Spui de film Silas en is hij aanwezig bij de Q&A met Silas Siakor.

Lees hier in persbericht welke films geselecteerd zijn voor Activist.

Activist komt tot stand in samenwerking met hoofdpartner Amnesty International.