Tentoonstelling Serious Gaming van start

Tentoonstelling Serious Gaming van start

20 maart 2010

Zondag 21 maart om 17.00 uur trapt ZAAL5 alvast het Movies that Matter Festival af met de tentoonstelling Serious Gaming.

Serious games zijn spellen die reële zaken zoals mensenrechten, politiek en milieu als onderwerp hebben. Typische game-elementen zoals het gebruik van geweld, een glad vormgegeven environment en het gecalculeerd nemen van risico's worden ingezet om de gebruiker spelenderwijs te laten denken over complexe problemen. Zo is Peacemaker een simulatie van het Palestijns-Israëlische conflict. Je kiest één partij, met alle verantwoordelijkheden van dien. Een realistisch en lastig spel vol ethissche dilemma's. Entertainment dus, maar is het wel moreel verantwoord om ingewikkelde problematiek als entertainment te brengen? Serious Gaming zoekt de grens op.

Tijdens deze festivalweek wordt ook het gloednieuwe Collapsus gepresenteerd. Het doel van Collapsus is bewustzijn creëren over de overgang op alternatieve energiebronnen die we de komende decennia zullen ondergaan. Met welke gevolgen, kansen, bedreigingen en lastige vragen zal deze revolutie ons confronteren? Collapsus is niet zozeer een spel als wel een complexe online media-omgeving. Met fictionele karakters, archiefmateriaal en interactieve elementen wordt de gebruiker getrakteerd op een spannende en vernieuwende online ervaring.

 

Collapsus wordt geproduceerd door SubmarineChannel in samenwerking met de VPRO. Submarine is een befaamd Amsterdams cross-mediaal productiebedrijf gespecialiseerd in documentaires, animatie en games.

Voor Energy Risk (een aflevering uit de Tegenlicht-reeks, maandag 22 maart, 20.55 uur, Nederland 2) werkte VPRO Televisie samen met het International Energy Programme van het Clingendael instituut. De film schetst een beeld van strijd en conflicten die in de toekomst kunnen optreden rond energievoorziening. Aan de hand van een mogelijke crisis rond aardgas (die begint in Oezbekistan) en een fictieve terroristische aanslag in de Straat van Hormuz bespreken energiedeskundige Coby van der Linde en internationale experts op het vlak van geopolitiek en energie de mogelijke implicaties van 'supply disruption'. Wat ontstaat is een Risk-achtige wereld van staten en continenten die hun belangen veiligstellen; en staten en continenten die in de problemen raken. Een ware wake-up call voor Europa. En hopelijk ook voor Nederland.

Vanaf 21 maart tot het eind van het Movies that Matter Festival zijn de Serious games te spelen in ZAAL5. Dagelijks doorlopend te bezoeken van 17.00 tot 22.00 uur, op zondag 28 maart vanaf 14.00 uur.

Gratis toegang