Movies that Matter @ IDFA: The Revolution Will Not Be Televised

Movies that Matter @ IDFA: The Revolution Will Not Be Televised

26 november 2019


Movies that Matter presenteert in samenwerking met IDFA de vertoning van The Revolution Will Not Televised met na afloop een Q&A met regisseur Tuki Jencquel (Esta Todo Bien) en Edwin Koopman (VPRO, Trouw)

“Het volk heeft geschiedenis geschreven,” zegt de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez tegen een vertrouweling bij zijn triomfantelijke terugkeer in het presidentiële paleis in Caracas. Wat we in het voorafgaande uur hebben gezien geeft het gevoel dat we ooggetuigen zijn van een tumultueus hoofdstuk in de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Op het moment dat filmmakers Kim Bartley and Donnacha O’Briain de president beginnen te volgen is hij al drie jaar aan de macht. De arme bevolking in de favela’s draagt hem op handen, maar de rijke bovenklasse met connecties in de olie-industrie beschouwt hem als een gevaar. Toch is vooral de manier waarop de media hem behandelen Chávez een doorn in het oog. Op de staatstelevisie houdt hij wekelijks een praatje, maar zijn boodschap wordt bedolven onder de felle kritiek die vijf private kanalen dagelijks over hem uitstorten.

De film neemt een wending als een anti-Chávez-demonstratie uitmondt in een staatsgreep en de president wordt afgezet; en de camera zit er bovenop.

Tickets
Kaartjes kosten € 11,50 (€ 8,50 voor studenten) en kunnen hier worden aangeschaft.