Movies that Matter @ IDFA

Movies that Matter @ IDFA

7 november 2019


Van 20 november tot 1 december vindt het International Documentary Festival Amsterdam plaats. Movies that Matter presenteert in samenwerking met IDFA drie Doc Talks, waarin onze artistiek directeur Margje de Koning en programmeur Maarten Stoltz na de film in gesprek gaan met de regisseurs en/of experts in De Balie.

Khartoum Offside (reg. Marwa Zein) - 21 november, 15.00 | Meer info en tickets
Een bijzonder portret van voetballende vrouwen in Khartoem, die ervan dromen met een nationaal team voor Soedan uit te komen op het WK. De obstakels die ze op de weg daarnaartoe moeten overwinnen, op sociaal, politiek en financieel gebied, lijken haast onoverkoombaar. Toch blijven ze optimistisch, blijmoedig en keihard trainen op de van gras verstoken velden in Khartoem.

Nagesprek met regisseur Marwa Zein en Meg Smith (programmadirecteur Women Win) o.l.v. Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter).

Beats of the Antonov (reg. Hajooj Kuka) - 21 november, 17.15 | Meer info en tickets
Soedan verkeert al sinds zijn onafhankelijkheid in een haast constante staat van burgeroorlog. Inwoners van de de zuidelijke grensregio’s kennen en vrezen het geluid van de Antonov-vliegtuigen, waarmee de regering van Omar al-Bashir willekeurig dorpen bombardeert. Muziek maakt traditioneel onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven, maar krijgt in deze context een nieuwe, vitale betekenis.

Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter) gaat na afloop in gesprek met regisseur Hajooj Kuka. Met muziek van Osama Meleegi (percussie en oed) en dans van The Black Pharaohs.

The Revolution Will Not Be Televised (reg. Donnacha O'Briain, Kim Bartley) - 26 november, 17.30 | Meer info en tickets
Op het moment dat filmmakers Kim Bartley and Donnacha O’Briain de Venezolaanse president Hugo Chávez beginnen te volgen is hij al drie jaar aan de macht. De arme bevolking in de favela’s draagt hem op handen, maar de rijke bovenklasse met connecties in de olie-industrie beschouwt hem als een gevaar. Toch is vooral de manier waarop de media hem behandelen Chávez een doorn in het oog. Op de staatstelevisie houdt hij wekelijks een praatje, maar zijn boodschap wordt bedolven onder de felle kritiek die vijf private kanalen dagelijks over hem uitstorten.

Nagesprek met filmmaker Tuki Jencquel (Esta Todo Bien) en journalist Edwin Koopman o.l.v. Maarten Stoltz (programma-coördinator Movies that Matter).