'Life in El Salvador' vanavond op AL Jazeera

'Life in El Salvador' vanavond op AL Jazeera

9 januari 2012

El Salvador, een klein land in Midden-Amerika, wordt al jaren door geweld verscheurd. Na een bloedige burgeroorlog in de jaren tachtig is het land nu in de greep van een keiharde strijd tussen gewelddadige straatbendes en de politie. In het centrum van dit geweld, de wijk Mejicanos, staat de kerk van een jonge priester Padre Tonjo. Hij ziet de jongeren niet als criminelen, maar als slachtoffers van de armoede en geweld waarin zij opgroeien.

De samenleving van El Salvador drijft jongeren nog altijd naar de gang. Stedelijke armoede, hoge werkeloosheid en het breed vertakte netwerk van de gang maakt het voor veel jongeren onmogelijk om een andere keuze te maken dan zich aan te sluiten bij een van de straatbendes. De gang betekent een wereld van geweld, maar heeft tegelijk een sociale functie door jongeren op te nemen, eten te geven en vriendschap te bieden.

In deze dagelijkse strijd tussen van de rivaliserende gangs vormt de kerk van Padre Tonjo een van de laatste veilige plekken. Voor de jongeren in de gang, die dagelijks worden opgejaagd door de politie is hij een van de weinigen die zij nog kunnen vertrouwen. Tonjo biedt gangleden de kans iets van hun leven te maken door werk voor hen te creëren.

Voor Al Jazeera volgden Thomas Hurkxkens en Marc Broere een week lang het leven van de priester. Vanavond is Life in El Salvador te zien om 22.30 op Al Jazeera English.