Voorpremière Atlantique @ Filmhallen

Voorpremière Atlantique @ Filmhallen

11 februari 2020


Op dinsdag 11 februari 19:15 presenteren we in samenwerking met Cinéart een voorpremière van Atlantique (Mati Diop) met inleiding en nagesprek in de Filmhallen. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij de Grand Prix in de wacht sleepte.

Atlantique
In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit. 

Atlantique was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, en is de Senegalese Oscarinzending.

Nagesprek
Na de film gaat Munganyende Hélène Christelle (schrijver, sociaal cultureel commentator en verdiepingsprogrammeur bij Movies that Matter) in gesprek met Monica Kamara, een poëet uit België. Monica geeft ook workshops, begeleidt een boekenclub, en speelde mee in drie korte films (waaronder A child like Innocence en Girls Fact) die verschillende prijzen hebben gewonnen. Zij werkte eerder al samen met Mestizo Arts Festival, De Munt, Contacting the world, Pianofabriek, Urban Woorden en BK Slam Poetry. 

Datum: dinsdag 11 februari, 19:15 uur
Locatie: Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12, Amsterdam
Tickets: verkrijgbaar via de site van de Filmhallen.