Lamentations of Judas opent MtMF20

Lamentations of Judas opent MtMF20

4 februari 2020


De documentaire Lamentations of Judas van regisseur Boris Gerrets (Peope I Could Have Been and Maybe Am) opent vrijdag 20 maart het Movies that Matter Festival in Den Haag!

Lamentations of Judas
Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren ’80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot, het symbool van verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferschap zichtbaar wordt. Gaandeweg versmelt de heersende stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt.

Boris Gerrets
De Bulgaars-Duitse regisseur groeide op in Amsterdam, Spanje en Sierra-Leone. Deze transnationaliteit en de wisseling van omgeving, zorgde bij Gerrets voor een brede artistieke aanpak; hij bleef niet bij één artistiek genre en zoekt regelmatig de grenzen op. Het gevoel ergens bij te moeten horen is hem onbekend en dit dreef hem richting een fascinatie van the outsider, iets wat in Lamentations of Judas terugkomt. Voor zijn zoektocht naar een nieuwe manier van documenteren ontving hij in 2013 een Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zijn film People I Could Have Been and Maybe Am (2010) werd onder andere bekroond op IDFA met de Best Mid-Lenght Documentary Award

Het Movies that Matter Festival 2020 vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 5 maart.