Nu te zien op Picl: Dutch Movies Matter winnaar Stop Filming Us

Nu te zien op Picl: Dutch Movies Matter winnaar Stop Filming Us

2 april 2020


Afgelopen woensdag won Stop Filming Us de Dutch Movies Matter award van het Movies that Matter Festival 2020.  Vanaf vandaag is de film exclusief online te zien bij Picl en Vitamine Cineville, Pathé Thuis en andere VoD aanbieders volgen 16 april. 

Stop Filming Us
De Nederlandse filmmaker Joris Postema gaat terug naar de stad Goma in de DRC, waar hij tien jaar eerder een documentaire maakte voor een westerse ngo. Destijds voelde het ‘als de gevaarlijkste plek op aarde’. En als hij de westerse media moet geloven, is leven in de DRC nog steeds als leven in de hel. ‘Maar als dit de hel is,’ vraagt hij zich af, ‘wat doen die mensen hier dan allemaal?’

Postema volgt drie jonge Congolese fotografen en filmmakers die allemaal hun eigen realiteit willen vastleggen van de DRC en zijn inwoners. Ondertussen worstelt Postema zelf met de vraag of hij – als westerse filmmaker – wel een eerlijk beeld kan schetsen. Hij voert fascinerende discussies met zijn Congolese crew. Is hij slechts een ‘witte helper’ die zijn geweten wil verschonen? Is er zoiets als een ‘ngo-mentaliteit’? En zo ja: hoe beïnvloedt die mentaliteit de Congolezen zelf?

Dutch Movies Matter Award
De jury van het Movies That Matter Festival noemt de film “een belangrijke bijdrage aan de cruciale discussie over het westerse filmmaken en neokolonialisme op het Afrikaanse continent”. Uit het juryrapport: “Prachtige beelden en boeiende dialogen hebben gezorgd voor een frisse benadering van een lasting onderwerp. Als publiek maken we deel uit van het filmproces zelf. We volgen de denkprocessen van de filmmaker, die consequent niet alleen probeert op zichzelf te reflecteren en een eerlijke dialoog aan te gaan met de hoofdrolspelers, maar er ook voor zorgt dat ze keuzevrijheid hebben bij het vertellen van hun verhalen.” De jury bestaat uit Ido Abram (voorzitter), Sigal Yehuda, Meral Uslu, Marinke van Riet en Ulyana Toporovskaya.