17 Blocks te zien bij De Groene Filmclub

17 Blocks te zien bij De Groene Filmclub

1 november 2020


De documentaire 17 Blocks is vanaf 1 november een maand lang online te zien bij De Groene Filmclub, gratis voor abonnees. Heb je geen abonnement? Neem dan nu een proefabonnement (10 weken voor € 15).

Zeventien straten: dat is de afstand tussen het Capitool en de gewelddadige buurt in Washington D.C. waar de familie Sanford-Durant woont. In 1999 ontmoette filmmaker Davy Rothbart de jonge Emmanuel en zijn broer Smurf op een openbaar basketbalveldje. Rothbart begon hun dagelijkse leven te filmen, en hij gaf Emmanuel een camera om hetzelfde te doen.

‘Mijn naam is Emmanuel,’ zegt de jongen in de camera nadat hij net heeft uitgevogeld hoe het ding werkt. ‘En ik ben een superster.’ Zijn vader werd vermoord toen Emmanuel jong was. Zijn moeder Cheryl en haar vriend Joe worstelen met drugsmisbruik, en ook broer Smurf raakt steeds meer verzeild ‘in het leventje’. Emmanuel en Rothbart filmen scènes van geluk en liefde, maar ook van huiselijke problemen, ruzies en (straat)geweld. Soms pijnlijk om naar te kijken maar altijd eerlijk, puur en gefilmd zonder oordeel. Maar dan wordt de familie getroffen door tragedie, en slaat de film een heel nieuwe weg in.