Verslag Wereldpremiere The Invisible Men

Verslag Wereldpremiere The Invisible Men

26 maart 2012

Zondag 25 maart was op het festival de wereldpremière te zien van de documentaire The Invisible Men van regisseur Yariv Mozer. Na een mooie introductie van Margje de Koning van IKON en festivaldirecteur Taco Ruighaver, startte de vertoning voor deze late avondvoorstelling.

Er staat vast dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van homorechten. Amnesty International en het COC sloegen daarom de handen ineen en richtten samen het nieuwe ‘Pride Fonds’ op.  Dit fonds steunt LGBT-activisten in landen waar homoseksuelen dagelijks te maken met intimidatie, tegenwerking en geweld.

Het festival besteedt eveneens veel aandacht aan deze ‘Gay Rights’. In het gelijknamige themaprogramma zijn films opgenomen over homorechten, te weten: East Bloc Love, Circumstance en de indrukwekkende documentaire The Invisible Men.

Als je de jongens voor de première spreekt die in The Invisible Men geportretteerd worden, zijn ze uiterst vriendelijk en merk je niet dat er iets aan de hand is of dat ze in grote problemen verkeren. De film van Yariv Mozer gaat over een bizarre en onbegrijpelijke situatie, haast onmogelijk om waar te zijn. Stel je eens voor dat je een Palestijnse, homoseksuele jongen bent in Tel Aviv, Israël? Deze documentaire beschrijft het verhaal van drie jongens, allen verkerend in dezelfde onzekere situatie, die mede dankzij hun moed en opgeheven hoofd telkens de dans ontspringen om niet in de bak te belanden. In het Midden-Oosten is homoseksualiteit een taboe, maar Tel Aviv is een stad waar homo’s geaccepteerd worden. Tel Aviv wordt dan ook de ‘Gay city’ van deze regio genoemd. Palestijnse homo’s zijn hier echter niet welkom; zoals alle Palestijnen worden ze gediscrimineerd. In hun thuisland zijn ze niet veilig en wacht hen vaak de gevangenis of zelfs de dood. Het progressieve Israël neemt deze jongeren niet op en ondertussen leiden ze, soms wel tien jaar lang, een onzeker en vluchtig bestaan.

Hoelang duurt het nog voordat deze jongens weer hun leven zeker zijn en een normaal bestaan kunnen opbouwen en hun familie weer eens kunnen spreken in Palestina?

De Israëlische ambassadeur in Nederland, aanwezig bij de vertoning van de wereldpremière, had hier geen direct antwoord op. Wel verzekerde hij de regisseur dat hun geluid gehoord zal worden en dat deze belangrijke situatie in Tel Aviv zeker meer aandacht verdient.  Het is voor Movies that Matter een bijzondere eer Louie en Abdu, de geportretteerden uit de film op het festival als gast te mogen verwelkomen. Het publiek leek duidelijk aangedaan door het indrukwekkende verhaal van deze twee mannen.

De film is tijdens het festival nog twee maal te bekijken: op maandag 26 maart om 21:45 en op dinsdag 27 maart om 15:00 uur, beide in Filmhuis Den Haag zaal 1.

Tekst: Timo van Harselaar