Verslag Arab Spring: optimisme biedt de kracht voor s(h)equel

Verslag Arab Spring: optimisme biedt de kracht voor s(h)equel

26 maart 2012

Zaterdag 24 maart organiseerde het Movies that Matter Festival een dagvullend programma in het kader van Arab Spring: The S(h)equel. Ruim een jaar na het begin van de eerste revolutionaire protesten, lag op deze dag de focus op de rol van vrouwen in de verschillende fasen van de Arabische Lente. Het werd een dag van delen, actie en optimisme.

Alle zeven films binnen dit programma werden vertoond, gevolgd door Q&A’s. Rond het middaguur gaf de Egyptische Sameh Saeid een Workshop E-activism in een vol foyer van Theater aan het Spui. Deze gepassioneerde mensenrechtenactivist traint jonge journalisten en burgers om effectief hun protesten te verspreiden, via zijn organisatie Hoqook.com. Hij vertelde het publiek met trots over de jonge Egyptenaren die via radio en sociale media demonstreren tegen het Egyptische regime. Jongeren spelen bij Hoqook een hoofdrol: “Ik ben de enige met grijs haar”, meldde Saeid met een knipoog.

 

Uit Saeid’s verhaal bleek dat de revolutie in Egypte nog niet ten einde is. Dat dit in andere landen ook zo is, liet Volkskrant journaliste Leen Vervaeke weten. In een intieme setting en onder het genot van een kopje muntthee vertelde zij over vrouwen in Tunesië na de Jasmijnrevolutie. Drie vrouwen, drie verhalen, drie persoonlijkheden: Vervaeke toonde hoe de revolutie voor verschillende vrouwen verschillende gevolgen heeft. Eén verhaal is er niet. Terwijl buiten een stralende zon scheen, deelde Vervaeke op zaterdagmiddag meerdere malen haar verhalen met een betrokken publiek.

 

Het afsluitende evenement van deze dag was Talkshow Café Arabica. Activisten en specialisten kwamen samen in de foyer van Theater aan het Spui om met een gevarieerd publiek hun ervaringen te delen. Bijzondere gast was Margaret Sekaggya, Special Rapporteur on Human Rights Defenders bij de U.N. Verder namen Petr Lom (maker van de documentaire Back to the Square), Lilia Weslaty (Tunische activist en journalist, geportretteerd in Zero Silence), Sawsan Darwaza (directeur van mensenrechtenfilmfestival Amman in Jordanië) en de Nederlandse Egyptenaar Sabri el Hamus deel aan het gesprek. Ook Sameh Saeid was weer van de partij.

Net als tijdens de workshop kwam ook nu de rol van jongeren prominent naar voren. Saeid sprak over  een “global young spirit” en dat deze spirit de revolutie zal voortzetten. Optimisme is hierbij cruciaal, evenals geduld. Te snel resultaat verwachten is één van de obstakels waarover gesproken wordt. “Tijdens de revolutie was iedereen één, iedereen wilde verandering. Nu willen sommigen direct resultaat”, verwoordt Sabri el Hamus de heterogeniteit die nu lijkt toe te nemen. Lilan Weslaty ziet de obstakels als overwinbaar, mits mensen optimistisch zijn. Want optimisme creëert de passie en kracht die nodig zijn om de revolutie niet dood te laten bloeden.

 

Ook werd er gesproken over vrouwenrechten. Weslaty vertelde hoe zij pas na de protesten bewuster werd van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Volgens haar moeten mensen met elkaar in dialoog gaan, mannen en vrouwen, politici, alle Tunesiërs.“Ik weet niet hoe dit moet, want we hebben dit nooit gedaan”, spreekt ze uit eigen ervaring.

 

Op deze dag was er speciale aandacht voor een actie van Amnesty International: de bevrijding van Khaled al-Johani, gevangen in Saudi-Arabië omdat hij zijn mening uitte in de internationale pers. In april wordt hij berecht. U kunt deze actie steunen door de petitie te tekenen.