Onderzoek naar hulpverlening seksueel geweld in Congo

Onderzoek naar hulpverlening seksueel geweld in Congo

10 april 2012

Afgelopen donderdag 5 april verscheen het onderzoeksrapport 'Fond de Commerce?'  van de Universiteit Wageningen, geschreven door professor Thea Hilhorst en onderzoeker Nynke Douma.

Het onderzoek richt zich op de mate van hulpverlening in Oost-Congo, waar sprake is van veel seksueel geweld tegen vrouwen. Uit het onderzoek komt naar voren dat internationale donoren en hulporganisaties teveel geld vrijmaken voor de bestrijding van seksueel geweld, waardoor er minder aandacht en geld is voor andere vormen van noodzakelijke hulpverlening.

In de documentaire Justice for Sale van regisseurs Ilse en Femke van Velzen, wordt ingezoomd op deze problematiek.  In dit derde en afsluitende deel uit de Congo-trilogie over seksueel geweld maken we kennis met een doortastende Congolese advocate, die een verkrachtingszaak onderzoekt waar de ‘dader’ slachtoffer is geworden van falende rechtspraak. De film legt bloot hoe het huidige rechtssysteem van Congo zijn doel voorbij streeft, mede onder druk van lokale en internationale NGO's. De film is in mei en juni in het On Tour programma te zien. Kijk hier voor een samenvatting van het rapport op de site van Cordaid, Mensen in Nood.