Masterclass Activisme 2.0 met The Yes Men

Masterclass Activisme 2.0 met The Yes Men

27 maart 2010

Na de filmvertoning van The Yes Men Fix the World op zaterdag 27 maart konden bezoekers een interactieve masterclass volgen van Yes Man, Mike Bonanno. Ter afsluiting van de workshop werd het actievoeren volgens de Yes Men-methode door ruim tachtig deelnemers uit het publiek in praktijk gebracht.


De documentaire toont de onorthodoxe werkwijze van de The Yes Men. De twee activisten liegen zich conferenties binnen en overdonderen captains of industry. Als nepwoordvoerders doen ze de wildste uitspraken, zelfs live op televisie. Op de hun satirische manier stellen The Yes Men de mondiale hebzucht aan de kaak.


Tijdens de masterclass toonde activist Mike Bonanno wat er nodig is om een valse persconferentie te houden: een nep website, een persbericht, wat media-aandacht, een camera, een tafel, wat microfoons en een goede acteur. De masterclass werd verduidelijkt met een voorbeeldactie tegen Shell. Hiervoor hebben de Yes Men www.shellapologises.com gemaakt, een website met een nep persbericht waarin Shell verontschuldigd voor de schendingen van mensenrechten en milieuvervuiling in de Nigerdelta. Dit bericht is door een zogenaamde woordvoerder van Shell voorgelezen en zal via virale media de wereld in gestuurd worden.


Vervolgens werd het publiek verzocht om in de straten van Den Haag te gaan demonstreren door flyers uit te delen waarin Shell zogenaamd excuses aanbiedt voor de mensenrechtenschendingen in Nigeria. De vrijwillige actievoerders werden in witte overalls met Shell-sticker op de rug gehesen. Zij gingen onder leiding van Bonanno de straat op. Nietsvermoedend Haags winkelpubliek nam de flyers vol verbazing, verrassing of zelfs argwaan in ontvangst. ‘Excuses aanbieden? Nu nog! Is dat niet een beetje laat?'


Meer vertoningen van The Yes Men Fix the World:

  • zondag 28 maart 2010 - 14:30

    Theater aan het Spui 1, Den Haag

  • maandag 29 maart 2010 - 22:00

    Filmhuis Den Haag zaal 4

  • dinsdag 30 maart 2010 - 19:00

    Het Nutshuis, Den Haag