Activisten in de spotlights

Activisten in de spotlights

28 maart 2010

Dé avond van het A Matter of ACT programma vond zaterdagavond 27 maart plaats. De vloer was voor de tien mensenrechtenactivisten uit het programma, die een voor een welverdiend in de spotlights werden gezet. Het zaalprogramma sloot af met de Nederlandse première van Tibet in Song van regisseur Ngawang Choepel en een knallend feest.

Alvorens het podium te vullen met de mensenrechtenactivisten gaven de presentatoren van de avond, Jeroen Kramer en Victoria Koblenko drie Nederlandse prominenten op het gebied van mensenrechten het woord: Arjan Hamburger, Sandra Lutchman en prinses Mabel van Oranje.

Er is nog veel te doen op het gebied van mensenrechten en daarbij zijn de activisten onmisbaar. Zo stelde mensenrechtenambassadeur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Arjan Hamburger, die zich inzet voor het versteken van het mensenrechtenaspect in het buitenlands beleid. Sandra Lutchman, voorzitter van Amnesty International, presenteerde de mensenrechtenactivisten als de echte helden op de wereld. Na haar toespraak overhandigde zij het eerste exemplaar van het A Matter of ACT boek, waarin de levens van de tien mensenrechtenactivisten uit het A Matter of ACT programma worden beschreven, aan prinses Mabel van Oranje.

Mensen kunnen in hun leven vaak kiezen tussen goed en kwaad. De mensenrechtenactivisten hadden ervoor kunnen kiezen succesvolle bedrijven op te richten en hierdoor rijk en machtig kunnen worden. Maar zij kozen een ander pad, het pad van de mensenrechten. In haar speech bedankte Mabel de activisten voor het maken van deze keuze.

Vervolgens werden de tien krukken op het podium ingenomen door de activisten. Helaas ontbrak de Cubaanse Laura Pollán Toledo, te zien in Women in White, in de rij. De Cubaanse overheid had geweigerd haar een uitreisvisum te geven. Na een korte introductie van de activisten stelden de presentatoren ze een voor een een paar vragen. De volgende activisten waren aanwezig:
- Alberto Arce van The International Solidarity Movement (To Shoot an Elephant)
- Mike Bonanno van The Yes Men (The Yes Men Fix the World)
- Nassera Dutour (Chanson pour Amine)
- Gustav Hofer en Luca Ragazzi (Suddenly, Last Winter)
- Rebiya Kadeer (The 10 Conditions of Love)
- Somaly Mam (Redlight)
- Shadi Sadr (Women in Shroud)
- Mandira Sharma (The Sari Soldiers)
- Ngawang Choepel (Tibet in Song)

Na een kort interview met de Tibetaanse Ngawang Choepel, de regisseur van de film Tibet in Song, werd er stilgestaan bij zijn landgenoot Dhondup Wangchen. Wangchen zat vrijdag 26 maart precies twee jaar in de gevangenis voor het maken van de film Leaving Fear Behind. Amnesty International voert op dit moment actie voor Wangchen. Op een groot bord kon het publiek na afloop van de film handtekeningen zetten voor de vrijlating van deze gewetensgevangene.

Na deze indrukwekkende toespraken en interviews, werd de film Tibet in Song gestart.

Meer vertoningen van Tibet in Song:

- zondag 28 maart 2010 - 19:00

Filmhuis Den Haag zaal 4 

- dinsdag 30 maart 2010 - 14:15

Filmhuis Den Haag zaal 2